Czy szereg reprezentuje liczbę wymierną?
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 23 sie 2013, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 6 razy
Czy szereg reprezentuje liczbę wymierną?
Mam takie fajne zadanie. Czy podany szereg jest zbieżny, a jeśli tak, to czy czy reprezentuje liczbę wymierną? Bonusowo może ktoś spróbować sprawdzić czy przestępną, ale tego to sam nie wiem, chociaż mam pewne podejrzenia.
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{n}{10^{n+ [\log_{10}n](1+r_{10}(n)) }}}\)
gdzie \(\displaystyle{ r_{10}(n)}\) jest resztą z dzielenia \(\displaystyle{ n}\) przez \(\displaystyle{ 10}\).
Reprezentuje liczbę wymierną oznacza, że granicą tego szeregu jest liczbą wymierną. Sorry, za dziwny język.
[] - cecha
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{n}{10^{n+ [\log_{10}n](1+r_{10}(n)) }}}\)
gdzie \(\displaystyle{ r_{10}(n)}\) jest resztą z dzielenia \(\displaystyle{ n}\) przez \(\displaystyle{ 10}\).
Reprezentuje liczbę wymierną oznacza, że granicą tego szeregu jest liczbą wymierną. Sorry, za dziwny język.
[] - cecha
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2013, o 17:51 przez Cutlass, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Czy szereg reprezentuje liczbę wymierną?
Zbieżność chyba łatwo wynika z kryterium Cauchyego. Resztę nie wiem jak pokazać
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2013, o 15:12 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Augustin Louis Cauchy!
Powód: Augustin Louis Cauchy!
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 23 sie 2013, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 6 razy
Czy szereg reprezentuje liczbę wymierną?
To masz okazję poćwiczyć kreatywność. Zadania, których się nie robiło są chyba najbardziej rozwijające. To może taka mała podpowiedź. Twierdzenie pozwalające rozstrzygać o wymierności/niewymierności takich liczb poznaje się chyba nawet w podstawówce lub gimnazjum.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Czy szereg reprezentuje liczbę wymierną?
Cutlass, z wymierności dowolnej sumy częściowej nie da się nic wywnioskować o wymierności sumy całego szeregu.
Poza tym poszczególne wyrazy tego szeregu nie wydają się być szczególnie ładne - wykładniki dziesiątki w mianowniku nieszczególnie chcą tworzyć jakiś schemat. Po \(\displaystyle{ 29}\) następuje \(\displaystyle{ 21}\), dla \(\displaystyle{ n=99}\) mamy \(\displaystyle{ 108}\) a dla \(\displaystyle{ n=100}\) jest \(\displaystyle{ 102}\). Wszystko waha się tym bardziej, im większe jest \(\displaystyle{ [\log_{10} n]}\).
Poza tym poszczególne wyrazy tego szeregu nie wydają się być szczególnie ładne - wykładniki dziesiątki w mianowniku nieszczególnie chcą tworzyć jakiś schemat. Po \(\displaystyle{ 29}\) następuje \(\displaystyle{ 21}\), dla \(\displaystyle{ n=99}\) mamy \(\displaystyle{ 108}\) a dla \(\displaystyle{ n=100}\) jest \(\displaystyle{ 102}\). Wszystko waha się tym bardziej, im większe jest \(\displaystyle{ [\log_{10} n]}\).
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Czy szereg reprezentuje liczbę wymierną?
Żeby było jeszcze ciekawiej, można wskazać szereg liczb złożony z liczb niewymiernych, których sumy częściowe są liczbami niewymiernymi, a który jest zbieżny do liczby wymiernej.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 23 sie 2013, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 6 razy
Czy szereg reprezentuje liczbę wymierną?
No mam nadzieję, że się nie rypnąłem przy opisie liczby, ale jak rozpisywałem, to wychodziło jak należy. Może przemówi do Was bardziej uczona podpowiedź, że \(\displaystyle{ [\log_{10}n]}\) jest potęgą dziesiątki przy najwyższej cyfrze liczby \(\displaystyle{ n}\) w zapisie w systemie dziesiętnym.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 31 sie 2013, o 00:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 25 razy
Czy szereg reprezentuje liczbę wymierną?
Jeżeli ta suma jest niewymierna, to wydaje mi się, że będzie to trudne do pokazania dlatego, że szereg jest zbieżny o wiele za wolno. Zazwyczaj dowód niewymierności \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty a_n}\) bazuje na tym, że \(\displaystyle{ a_n}\) bardzo szybko zbiegają do zera, np. dla \(\displaystyle{ a_n=\frac{2^n}{n!}}\) lub \(\displaystyle{ a_n=\frac{\varepsilon_n}{n!}}\) przy dowolnym wyborze znaków \(\displaystyle{ (\varepsilon_n)_{n=1}^\infty\in\{-1,+1\}^{\NN}}\). Jest wiele twierdzeń na ten temat, ale żadne się tu nie stosuje, bo mamy tempo (zaledwie) geometryczne. Stawiałbym, że podana suma jest wymierna.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Czy szereg reprezentuje liczbę wymierną?
To może wyjaśnij, co rozumiesz przez funkcję \(\displaystyle{ x\mapsto [x]}\), które ma zarezerwowane oznaczenie na cechę z liczby?Cutlass pisze:Może przemówi do Was bardziej uczona podpowiedź, że \(\displaystyle{ [\log_{10}n]}\) jest potęgą dziesiątki przy najwyższej cyfrze liczby \(\displaystyle{ n}\) w zapisie w systemie dziesiętnym.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Czy szereg reprezentuje liczbę wymierną?
Jeżeli chciałeś, by ten szereg był zbieżny do \(\displaystyle{ 0.123456789101112...}\) gdzie po kropkach wypisuje się wszystkie liczby naturalne w rosnącej kolejności, to to nie działa, a nawet jeśli by zadziałało, to taka liczba jest niewymierna.