Znajdź wszystkie liczby wymierne w, dla których zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ (\frac{1}{3}) ^{2w-1} =1}\)
nie wiem jak zejść z tej \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
liczby wymierne w
-
- Użytkownik
- Posty: 316
- Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 23 razy
liczby wymierne w
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2013, o 21:54 przez bakala12, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 6 razy
liczby wymierne w
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{3}\right) ^{2w} \cdot\left( \frac{1}{3}\right)^{-1}=1}\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{3}\right) ^{2w} =\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{3}\right) ^{2w} =\frac{1}{3}}\)