Podzielność liczb całkkowitych
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
Podzielność liczb całkkowitych
Wykaż, że kwadrat liczby całkowitej dającej z dzielenia przez \(\displaystyle{ 3}\) resztę \(\displaystyle{ 2}\), przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ 3}\) daję resztę \(\displaystyle{ 1}\)
Ostatnio zmieniony 22 sie 2013, o 18:52 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Vether
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 114 razy
Podzielność liczb całkkowitych
\(\displaystyle{ a \equiv 2 \pmod 3 \Rightarrow a^2 \equiv 4 \equiv ... \pmod 3}\)
albo jak wyżej \(\displaystyle{ \left( 3k+2\right)^2=3\left( ...\right)+...}\)
albo jak wyżej \(\displaystyle{ \left( 3k+2\right)^2=3\left( ...\right)+...}\)