Znaleźć wszystkie liczby całkowite x takie, że
\(\displaystyle{ x \equiv 3 \pmod{9} \ \ 62x \equiv 102 \pmod{176}}\)
Może ktoś pomóc?
Znaleźć wszystkie liczby całkowite x takie, że
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
Znaleźć wszystkie liczby całkowite x takie, że
Ostatnio zmieniony 21 sie 2013, o 18:00 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Znaleźć wszystkie liczby całkowite x takie, że
\(\displaystyle{ x \equiv 3 \pmod{9} \Leftrightarrow x = 9k+3 \ k\in \mathbb{N}\\
\\
62 \left( 9k+3 \right) \equiv 102 \pmod{176} \Leftrightarrow 62 \left( 9k+3 \right) = 176l + 102}\)
\\
62 \left( 9k+3 \right) \equiv 102 \pmod{176} \Leftrightarrow 62 \left( 9k+3 \right) = 176l + 102}\)
Ostatnio zmieniony 21 sie 2013, o 18:02 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Do zapisu przystawania modulo można użyć \pmod{}.
Powód: Do zapisu przystawania modulo można użyć \pmod{}.