wyprowadzic wzor

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Turbotech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 lut 2007, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

wyprowadzic wzor

Post autor: Turbotech »

Czesc. W zadaniu trzeba wyprowadzic wzór wyrażający sumę

1×2×3+2×3×4+3×4×5+...+n(n+1)(n+2)

w zaleznosci od n.

Dzieki.
martaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 2 lut 2007, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 40 razy

wyprowadzic wzor

Post autor: martaa »

Zauważ, że k-ty składnik wynosi:
\(\displaystyle{ k^3+3k^2+2k}\)
Możesz skorzystać ze wzorów:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^n i=\frac{n(n+1)}{2} \\ \sum_{i=1}^n i^2 =\frac{n(n+1)(2n+1)}{6} \\ \sum_{i=1}^n i^3 =(\frac{n(n+1)}{2})^2}\)
ODPOWIEDZ