Jak to rozwiązać z wykorzystaniem mod?
\(\displaystyle{ X={1,2,3... n-1}}\)
\(\displaystyle{ x+2=x ^{2} +1}\) gdzie \(\displaystyle{ x^{2}=x \cdot x}\)
Artmetyka modularna
Artmetyka modularna
Ostatnio zmieniony 12 lip 2013, o 09:48 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Artmetyka modularna
\(\displaystyle{ x \mod 2 =0\Rightarrow x+2 \mod 2 = 0 \wedge x^2+1\mod 2 =1}\)
\(\displaystyle{ x\mod 2 =1\Rightarrow x+2\mod 2=1 \wedge x^2+1\mod 2=0}\)
\(\displaystyle{ x\mod 2 =1\Rightarrow x+2\mod 2=1 \wedge x^2+1\mod 2=0}\)
Artmetyka modularna
W tym przykładzie
\(\displaystyle{ x+3=2 \pmod5}\)
wynik to \(\displaystyle{ x=4}\) ?
\(\displaystyle{ x+3=2 \pmod5}\)
wynik to \(\displaystyle{ x=4}\) ?
Ostatnio zmieniony 12 lip 2013, o 22:07 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Artmetyka modularna
Istnieje nieskończenie wiele \(\displaystyle{ x}\) takich, że \(\displaystyle{ x+3=2 \pmod 5}\), więc podanie jednego nie jest pełnym rozwiązaniem.