suma dwóch liczb całkowitych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Christofanow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 30 sie 2010, o 12:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ffff
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

suma dwóch liczb całkowitych

Post autor: Christofanow »

Witam!

Wykaż, że jeżeli liczba \(\displaystyle{ \Phi}\) jest sumą dwóch liczba całkowitych to liczba \(\displaystyle{ 5 \Phi}\) ma tę samą cechę.
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 5 \Phi = \varphi^2 + \sigma^2 = (2\varphi - \sigma)^2+(\varphi + 2 \sigma)^2 = 5(\varphi^2 + \sigma^2)}\)
To zadanie z popularnego zbioru zadań dla maturzystów pojawiło się na tym forum kilka razy. Powyższe rozwiązanie pojawia się niemal za każdym razem. Problem mój w tym, że polega ono na zaobserwowaniu tego, że liczbę \(\displaystyle{ 5}\) można przestawić jako sumę kwadratów liczb naturalnych, jednoznacznie tj. \(\displaystyle{ 5 = 1 + 2^2}\). Czy można to zadanie rozwiązać mniej finezyjnie ale prościej? Bo mam problem z poczynieniem takich trafnych obserwacji w takich zadaniach.

Pozdrawiam i dziękuję za odzewa
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

suma dwóch liczb całkowitych

Post autor: bakala12 »

Wykaż, że jeżeli liczba \(\displaystyle{ \Phi}\) jest sumą dwóch liczba całkowitych to liczba \(\displaystyle{ 5 \Phi}\) ma tę samą cechę.
Chodziło o to że ma być sumą kwadratów dwóch liczb całkowitych.
Czy można to zadanie rozwiązać mniej finezyjnie ale prościej? Bo mam problem z poczynieniem takich trafnych obserwacji w takich zadaniach.
Szczerze wątpię. Przynajmniej na pewno nie da się tego zrobić inaczej, ale w elementarny sposób.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

suma dwóch liczb całkowitych

Post autor: Ponewor »

No cóż, rozkładu piątki znać nie musimy. Wystarczy nam wiedzieć, że jest liczbą pierwszą postaci \(\displaystyle{ 4k+1}\), oraz że wszystkie takie liczby mają jakiś zadany rozkład. Ponadto wystarczy wiedzieć, że iloczyn dowolnej ilości liczb o zadanym rozkładzie jest liczbą o zadanym rozkładzie.
ODPOWIEDZ