Wykaż, że
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \sqrt{5}+2 }- \sqrt[3]{ \sqrt{5}-2 }=1}\)
wykaż tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11455
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3156 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
wykaż tożsamość
pod koniec mam troche problem \(\displaystyle{ 5+4}\)
to jest 9, a potem nie wiem co zrobić z tym nawiasem do kwadratu
to jest 9, a potem nie wiem co zrobić z tym nawiasem do kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 20 cze 2013, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: U Ryśka i Grażynki
- Pomógł: 10 razy
wykaż tożsamość
\(\displaystyle{ \sqrt{5} +2 =\left(\frac{\sqrt{5} +1}{2}\right)^3}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{5} -2 =\left(\frac{\sqrt{5} -1}{2}\right)^3}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{5} -2 =\left(\frac{\sqrt{5} -1}{2}\right)^3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
wykaż tożsamość
tego to już w ogóle nie rozumiem, proszę o wyjaśnienie może tego pierwszego sposobu, bo tam już zacząłem liczyć tylko stanąłem i nie wiem co dalej
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11455
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3156 razy
- Pomógł: 748 razy
wykaż tożsamość
i \(\displaystyle{ x^3 =}\) .... itdslawek5170 pisze:Wykaż, że
\(\displaystyle{ x = \sqrt[3]{ \sqrt{5}+2 }- \sqrt[3]{ \sqrt{5}-2 }=a - b}\)
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
wykaż tożsamość
Można też zajrzeć do wzorów na pierwiastki równania trzeciego stopnia i ułożyć rozwiązanie którego ta liczba będzie pierwiastkiem, a następnie wyznaczyć te pierwiastki.