Witam
Mam pytanie czy pierwiastek z \(\displaystyle{ \frac15}\) to liczba niewymierna ?
Proszę o odpowiedź.
Czy pierwiastek z 1/5 to liczba niewymierna
Czy pierwiastek z 1/5 to liczba niewymierna
Ostatnio zmieniony 23 cze 2013, o 20:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 30 sie 2010, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ffff
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
Czy pierwiastek z 1/5 to liczba niewymierna
Jeśli nie stanowi to dla Ciebie problemu, chętnie bym go zobaczył.bakala12 pisze:Tak jest to liczba niewymierna. Potrzebny dowód?
Czy można skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ \varphi^2 - 5}\) i z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych?
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puławy
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 53 razy
Czy pierwiastek z 1/5 to liczba niewymierna
Można.
Można też bardziej elementarnie, przez sprzeczność:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{5}}=\frac{m}{n}}\), gdzie \(\displaystyle{ m,n \in C}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{5}m=n}\)
\(\displaystyle{ 5m^{2}=n^{2}}\)
Jako że \(\displaystyle{ m^{2}}\) oraz \(\displaystyle{ n^{2}}\) posiadają parzystą liczbe piątek w rozkładzie liczb na czynniki pierwsze mamy sprzeczność ponieważ w lewej stronie równania mamy nieparzystą liczbe piątek.
Można też bardziej elementarnie, przez sprzeczność:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{5}}=\frac{m}{n}}\), gdzie \(\displaystyle{ m,n \in C}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{5}m=n}\)
\(\displaystyle{ 5m^{2}=n^{2}}\)
Jako że \(\displaystyle{ m^{2}}\) oraz \(\displaystyle{ n^{2}}\) posiadają parzystą liczbe piątek w rozkładzie liczb na czynniki pierwsze mamy sprzeczność ponieważ w lewej stronie równania mamy nieparzystą liczbe piątek.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Czy pierwiastek z 1/5 to liczba niewymierna
Raczej przez doprowadzenie do sprzeczności.gryxon pisze:Można.
Można też bardziej elementarnie, przez sprzeczność: