Będę wdzięczna za pokazanie rozwiązania zadania nie musi być całe ale np. opisanie krok po kroku w jaki sposób do niego podejść.
Jeżeli p jest liczbą pierwszą, a i b są liczbami całkowitymi takimi, że \(\displaystyle{ p|a^{p}-b^{p}}\), to \(\displaystyle{ p ^{2} |a^{p}-b^{p}}\)
Wykorzystanie małego twierdzenia fermata.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 kwie 2012, o 16:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poland
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Wykorzystanie małego twierdzenia fermata.
Zauważ, że z MTF wynika, że \(\displaystyle{ p|a-b}\). Pozostaje rozłożyć tą różnice p-tych potęg i stwierdzić, że p dzieli także ten drugi czynnik.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 kwie 2012, o 16:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poland
Wykorzystanie małego twierdzenia fermata.
Ale w jaki sposób mam udowodnić, że to właśnie \(\displaystyle{ p^2}\) dzieli \(\displaystyle{ a^p - b^b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Wykorzystanie małego twierdzenia fermata.
Z MTF:
\(\displaystyle{ a^{p}-b^{p}\equiv a-b modp}\)
Zatem \(\displaystyle{ p|a-b}\)
Ale
\(\displaystyle{ a^{p}-b^{p}=\left( a-b\right)\left( a^{p-1}+a^{p-2}b+a^{p-3}b^{2}+...+ab^{p-2}+b^{p-1}\right)}\)
Pokaż teraz, że drugi nawias też dzieli się przez p.-- 23 cze 2013, o 20:09 --Dokończenie:
Skoro \(\displaystyle{ p|a-b}\) to \(\displaystyle{ a \equiv b modp}\)
Zatem każdy czynnik drugiego nawiasu przystaje do \(\displaystyle{ a ^{p-1}}\) modulo \(\displaystyle{ p}\). Widać że czynników w drugim nawiasie jest dokładnie \(\displaystyle{ p}\), więc liczba z drugiego nawiasu dzieli się \(\displaystyle{ p}\).
\(\displaystyle{ a^{p}-b^{p}\equiv a-b modp}\)
Zatem \(\displaystyle{ p|a-b}\)
Ale
\(\displaystyle{ a^{p}-b^{p}=\left( a-b\right)\left( a^{p-1}+a^{p-2}b+a^{p-3}b^{2}+...+ab^{p-2}+b^{p-1}\right)}\)
Pokaż teraz, że drugi nawias też dzieli się przez p.-- 23 cze 2013, o 20:09 --Dokończenie:
Skoro \(\displaystyle{ p|a-b}\) to \(\displaystyle{ a \equiv b modp}\)
Zatem każdy czynnik drugiego nawiasu przystaje do \(\displaystyle{ a ^{p-1}}\) modulo \(\displaystyle{ p}\). Widać że czynników w drugim nawiasie jest dokładnie \(\displaystyle{ p}\), więc liczba z drugiego nawiasu dzieli się \(\displaystyle{ p}\).