Oblicz wartość funkcji
- agnieszka778
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 5 razy
Oblicz wartość funkcji
Oblicz wartości funkcji \(\displaystyle{ \varphi}\), \(\displaystyle{ \tau}\) i \(\displaystyle{ \sigma}\) dla \(\displaystyle{ n = 13200}\).
Proszę o pomoc przy tym zadaniu, nie wiem jak go ruszyć.
Proszę o pomoc przy tym zadaniu, nie wiem jak go ruszyć.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, o 21:02 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- agnieszka778
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 5 razy
Oblicz wartość funkcji
Na razie mam:
\(\displaystyle{ \varphi \left( 13200 \right) = \varphi \left( 132 \cdot 100 \right) = \varphi \left( 132 \right) \cdot \varphi \left( 100 \right) = 132 \cdot 100 \left( 1- \frac{1}{132} \right) \cdot \left( 1- \frac{1}{100} \right) = 132 \cdot 100 \cdot \frac{131}{132} \cdot \frac{99}{100} = 12969}\)
\(\displaystyle{ \tau \left( 13200 \right) = \tau \left( 2^{4} \cdot 3 \cdot 5^{2} \cdot 11 \right)}\)
I tutaj stanęłam, i nie wiem co z tym zrobić dalej...
\(\displaystyle{ \varphi \left( 13200 \right) = \varphi \left( 132 \cdot 100 \right) = \varphi \left( 132 \right) \cdot \varphi \left( 100 \right) = 132 \cdot 100 \left( 1- \frac{1}{132} \right) \cdot \left( 1- \frac{1}{100} \right) = 132 \cdot 100 \cdot \frac{131}{132} \cdot \frac{99}{100} = 12969}\)
\(\displaystyle{ \tau \left( 13200 \right) = \tau \left( 2^{4} \cdot 3 \cdot 5^{2} \cdot 11 \right)}\)
I tutaj stanęłam, i nie wiem co z tym zrobić dalej...
Ostatnio zmieniony 19 cze 2013, o 00:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Błąd ortograficzny: na razie.
Powód: Skaluj nawiasy. Błąd ortograficzny: na razie.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Oblicz wartość funkcji
Zupełnie źle. Nie możesz tak zrobić. Źle stosujesz wzór.agnieszka778 pisze:Narazie mam:
\(\displaystyle{ \varphi (13200) = \varphi (132 \cdot 100) = \varphi (132) \cdot \varphi (100) = 132 \cdot 100 (1- \frac{1}{132} ) \cdot (1- \frac{1}{100} ) = 132 \cdot 100 \cdot \frac{131}{132} \cdot \frac{99}{100} = 12969}\)
Tu akurat masz znaleźć liczbę podzielników. Jest na to wzór, który można znaleźć chociażby na wikipedii.agnieszka778 pisze: \(\displaystyle{ \tau (13200) = \tau ( 2^{4} \cdot 3 \cdot 5^{2} \cdot 11)}\)
I tutaj stanęłam, i nie wiem co z tym zrobić dalej...
- agnieszka778
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 5 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Oblicz wartość funkcji
Pisałem o multiplikatywności. Definicję znasz? Czytając poprzednie posty wnioskuję, że nie.
Jest tam wzór, który musisz wykorzystać do wszystkich funkcji. Przy okazji na tej stronie jest odnośnik do wszystkich funkcji, które używasz w zadaniu.
Jest tam wzór, który musisz wykorzystać do wszystkich funkcji. Przy okazji na tej stronie jest odnośnik do wszystkich funkcji, które używasz w zadaniu.
- agnieszka778
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 5 razy
Oblicz wartość funkcji
Aha,przepraszam, wcześniej jakoś tego nie dotrzegłam tych wzorów. Więc proszę o sprawdzenie:
\(\displaystyle{ \phi\left( n \right) = 13200 \left( 1- \frac{1}{2} \right) \left( 1- \frac{1}{3} \right) \left( 1- \frac{1}{5} \right) \left( 1- \frac{1}{11} \right) = 3200}\)
\(\displaystyle{ \tau\left( n\right) =\left( 4+1\right) \left( 1+1\right) \left( 2+1\right) \left( 1+1\right) = 5 \cdot 1 \cdot 3 \cdot 2=30}\)
\(\displaystyle{ \sigma\left( n\right) = 1+2+3+5+11+13200 = 13222}\)
\(\displaystyle{ \phi\left( n \right) = 13200 \left( 1- \frac{1}{2} \right) \left( 1- \frac{1}{3} \right) \left( 1- \frac{1}{5} \right) \left( 1- \frac{1}{11} \right) = 3200}\)
\(\displaystyle{ \tau\left( n\right) =\left( 4+1\right) \left( 1+1\right) \left( 2+1\right) \left( 1+1\right) = 5 \cdot 1 \cdot 3 \cdot 2=30}\)
\(\displaystyle{ \sigma\left( n\right) = 1+2+3+5+11+13200 = 13222}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Oblicz wartość funkcji
\(\displaystyle{ \varphi}\) ok.
\(\displaystyle{ \tau:}\) \(\displaystyle{ 1+1=2}\) więc wyszedł Ci o połowę za mały wynik.
\(\displaystyle{ \sigma}\) - dodałaś tylko \(\displaystyle{ 6}\) dzielników. Może skorzystaj ze wzoru
\(\displaystyle{ \sigma(n)=\frac{p_1^{\alpha_1+1}-1}{p_1-1}\cdot \frac{p_2^{\alpha_2+1}-1}{p_2-1}\cdot \dots \cdot \frac{p_k^{\alpha_k+1}-1}{p_k-1}}\)
\(\displaystyle{ \tau:}\) \(\displaystyle{ 1+1=2}\) więc wyszedł Ci o połowę za mały wynik.
\(\displaystyle{ \sigma}\) - dodałaś tylko \(\displaystyle{ 6}\) dzielników. Może skorzystaj ze wzoru
\(\displaystyle{ \sigma(n)=\frac{p_1^{\alpha_1+1}-1}{p_1-1}\cdot \frac{p_2^{\alpha_2+1}-1}{p_2-1}\cdot \dots \cdot \frac{p_k^{\alpha_k+1}-1}{p_k-1}}\)
- agnieszka778
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 5 razy
Oblicz wartość funkcji
A czym są nasze \(\displaystyle{ \alpha _{1}}\) , ... , \(\displaystyle{ \alpha _{k}}\) ?
- agnieszka778
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 5 razy
Oblicz wartość funkcji
Wyszła mi liczba zajmująca całą kartę wszerz więc nie wiem czy dobrze. Podstawiałam tak:
\(\displaystyle{ \sigma \left( 13200\right) = 2^{5} - 1 \cdot \frac{ 3^{2}- 1 }{2} \cdot \frac{ 5^{3}-1 }{4} ..... \cdot \frac{13200 ^{2}-1 }{13199}}\)
czy to w ten sposób się liczy? Bo wyszła mi liczba 27-cyfrowa
\(\displaystyle{ \sigma \left( 13200\right) = 2^{5} - 1 \cdot \frac{ 3^{2}- 1 }{2} \cdot \frac{ 5^{3}-1 }{4} ..... \cdot \frac{13200 ^{2}-1 }{13199}}\)
czy to w ten sposób się liczy? Bo wyszła mi liczba 27-cyfrowa
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Oblicz wartość funkcji
Ale do wzoru wstawiasz tylko liczby pierwsze.
\(\displaystyle{ p_1=2, \alpha_1=4\\
p_2=3, \alpha_2=1\\
\vdots}\)
Nie wszystkie podzielniki, wyszłoby za dużo
\(\displaystyle{ p_1=2, \alpha_1=4\\
p_2=3, \alpha_2=1\\
\vdots}\)
Nie wszystkie podzielniki, wyszłoby za dużo
- agnieszka778
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 5 razy
Oblicz wartość funkcji
No więc po tym wyczerpanym liczeniu wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ \sigma \left( n\right) = 2^{5} -1 \cdot \frac{ 3^{2}-1 }{2} \cdot \frac{5 ^{3}-1 }{4} \cdot \frac{11 ^{2} -1}{10} = 31 \cdot 4 \cdot 31 \cdot 12=46128}\)
Czy teraz jest w porządku?
\(\displaystyle{ \sigma \left( n\right) = 2^{5} -1 \cdot \frac{ 3^{2}-1 }{2} \cdot \frac{5 ^{3}-1 }{4} \cdot \frac{11 ^{2} -1}{10} = 31 \cdot 4 \cdot 31 \cdot 12=46128}\)
Czy teraz jest w porządku?