Czy mógłby ktoś mi sprawdzić moje zapiski? Bo nie wiem czy dobrze to zrozumiałam. Z góry dziękuję.
\(\displaystyle{ 33x=36(mod45)}\)
\(\displaystyle{ NWD(33,45)=3, 3|36}\), więc mamy 3 rozwiązania.
\(\displaystyle{ 11x=12(mod15)
x= 11^{13} \cdot 12(mod 15)}\)
\(\displaystyle{ x _{0} = 3(mod 45)}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = 18(mod 45)}\)
\(\displaystyle{ x _{2} = 33(mod 45)}\)
Rozwiąż kongruencję
- agnieszka778
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Rozwiąż kongruencję
\(\displaystyle{ 3 \cdot 33=99=9 mod 45}\) coś jest nie tak
Ostatnio zmieniony 18 cze 2013, o 15:38 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Proponuję, żebyś jednak przyłożył się do zapisywania postów w LaTeX-u.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Proponuję, żebyś jednak przyłożył się do zapisywania postów w LaTeX-u.
- agnieszka778
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 5 razy
Rozwiąż kongruencję
Robiłam tak, jak miałam na schemacie, więc proszę o pomoc co jest nie tak w moim rozwiązaniu.
- agnieszka778
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 11:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Rozwiąż kongruencję
\(\displaystyle{ 11}\) jest elementem odwrotnym \(\displaystyle{ 11}\), więc
\(\displaystyle{ x=12mod15}\)
Więc rozwiązaniami są
\(\displaystyle{ x=12mod45}\)
\(\displaystyle{ x=27mod45}\)
\(\displaystyle{ x=42mod45}\)
\(\displaystyle{ x=12mod15}\)
Więc rozwiązaniami są
\(\displaystyle{ x=12mod45}\)
\(\displaystyle{ x=27mod45}\)
\(\displaystyle{ x=42mod45}\)