Liczby całkowite

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
stasius12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 30 kwie 2013, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Liczby całkowite

Post autor: stasius12 »

Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie
\(\displaystyle{ xy=x+y+2}\)
Ostatnio zmieniony 13 cze 2013, o 17:15 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Liczby całkowite

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ xy - x - y - 2 = 0}\)
Stąd
\(\displaystyle{ x(y-1) - (y-1) - 3 = 0}\)
Czyli \(\displaystyle{ (x-1)(y-1) = 3}\), dalej już wiadomo.
ODPOWIEDZ