modulo zadania

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
nowik1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: o-o
Podziękował: 23 razy

modulo zadania

Post autor: nowik1991 »

Witam mam zadanie i brak pomysłu...

\(\displaystyle{ 2^{36720041}mod 19=?}\)

prosze o pomoc
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

modulo zadania

Post autor: yorgin »

Wskazówki:

\(\displaystyle{ \varphi(19)=18}\)

\(\displaystyle{ 36720041=5+2040002\cdot 18}\)
ODPOWIEDZ