Wzory skróconego mnożenia

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
stasius12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 30 kwie 2013, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Wzory skróconego mnożenia

Post autor: stasius12 »

Wykorzystując wzory skróconego mnożenia przekształć następujące wyrażenie do możliwie najprostszej postaci.

(a+b - \(\displaystyle{ \frac{4ab}{a+b}}\) ) : ( \(\displaystyle{ \frac{a}{a+b}}\) - \(\displaystyle{ \frac{b}{b-a}}\) -\(\displaystyle{ \frac{2ab}{a^{2} - b^{2}}}\))
Ostatnio zmieniony 28 maja 2013, o 20:46 przez stasius12, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wzory skróconego mnożenia

Post autor: piasek101 »

Twoje próby to ?
stasius12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 30 kwie 2013, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Wzory skróconego mnożenia

Post autor: stasius12 »

Nie mam..widzę pewne zalezności..ale nie wiem jak je rozpisać..
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wzory skróconego mnożenia

Post autor: piasek101 »

W drugim nawiasie poodejmować (a może dodać) ułamki - wspólny mianownik to \(\displaystyle{ a^2-b^2}\)
stasius12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 30 kwie 2013, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Wzory skróconego mnożenia

Post autor: stasius12 »

To ja też wiem...tylko waśnie jak to rozpisać? Mógłbyś to zrobić?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wzory skróconego mnożenia

Post autor: piasek101 »

Mogę sprawdzić czy Ty to dobrze zrobisz.
stasius12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 30 kwie 2013, o 18:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Wzory skróconego mnożenia

Post autor: stasius12 »

uwierz mi..już się nad tym pomęczyłem i nic nie jestem w stanie wymyslić..
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Wzory skróconego mnożenia

Post autor: AiDi »

No masz podane choćby to, jaki jest wspólny mianownik w drugim nawiasie. Spróbuj, napisz jak co ci wyszło. Nikt tu rozwiązania nie poda na tacy.
ODPOWIEDZ