\(\displaystyle{ y^2[(x-y)^2-x-y]=(x-y)(x+y)^2}\)
Proszę o pomoc przy rozwiązaniu tego równania w liczbach całkowitych
Rozwiąż równanie diofantyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 13 maja 2013, o 18:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gniezno
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
Rozwiąż równanie diofantyczne
Załóżmy, że \(\displaystyle{ y = k x}\). Pierwotne równanie po paru przekształceniach doprowadzamy do \(\displaystyle{ x^3 (x(k^4-2k^3+k^2)-k-1) = 0}\). Daje to nam trywialne rozwiązanie \(\displaystyle{ (0,0)}\) które było widać już na początku.
Drugim rozwiązaniem będzie \(\displaystyle{ x = \frac{k+1}{(k-1)^2 k^2}=f(k)}\), ale dla \(\displaystyle{ k = 2}\) mamy \(\displaystyle{ x = 3/4}\), a \(\displaystyle{ f(k)}\) jest malejąca (dąży do zera, więc nie mamy żadnych nowych rozwiązań). Podobne rozumowanie dla ujemnych wartości \(\displaystyle{ k}\) pokazuje, że dla \(\displaystyle{ k < -4}\) \(\displaystyle{ 0 > f(k) \ge -1/225}\), czyli to równanie ma rzeczywiście tylko jedno rozwiązanie w l. całkowitych.
Drugim rozwiązaniem będzie \(\displaystyle{ x = \frac{k+1}{(k-1)^2 k^2}=f(k)}\), ale dla \(\displaystyle{ k = 2}\) mamy \(\displaystyle{ x = 3/4}\), a \(\displaystyle{ f(k)}\) jest malejąca (dąży do zera, więc nie mamy żadnych nowych rozwiązań). Podobne rozumowanie dla ujemnych wartości \(\displaystyle{ k}\) pokazuje, że dla \(\displaystyle{ k < -4}\) \(\displaystyle{ 0 > f(k) \ge -1/225}\), czyli to równanie ma rzeczywiście tylko jedno rozwiązanie w l. całkowitych.