Witam,
Otóż mam taki przykład:
Znajdź 3 ostatnie cyfry liczby: \(\displaystyle{ 3^{2013}}\), czyli tak:
\(\displaystyle{ 3^{2013}\equiv x \pmod{1000}}\)
\(\displaystyle{ NWD(2013,1000)= 1}\)
\(\displaystyle{ \phi(1000) = 400}\)
\(\displaystyle{ 2013 : 400 = 5 r. 13}\)
\(\displaystyle{ 3^{400}\equiv 1 \pmod{1000}}\)
\(\displaystyle{ (3^{400})^5\equiv 1\pmod{1000}}\)
I teraz tutaj:
\(\displaystyle{ 3^{13}\equiv ?? \pmod{1000}}\)
tam gdzie mam ?? powinno być \(\displaystyle{ 3^{13}}\)?
Będę wdzięczna za pomoc.
Ostatnie 3 cyfry liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy
Ostatnie 3 cyfry liczby
Ok, tylko chodziło mi oto czy to zadanie jest dobrze zrobione, oraz czy w miejsce ?? powinna być ta moja wartość, czyli \(\displaystyle{ 3^{13}}\) ..
czyli ostatnia linijka to:
\(\displaystyle{ 3^{13} = 3^{13} (mod 1000)}\)? bo już mi się miesza
czyli ostatnia linijka to:
\(\displaystyle{ 3^{13} = 3^{13} (mod 1000)}\)? bo już mi się miesza
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 20 paź 2012, o 07:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
Ostatnie 3 cyfry liczby
Cytuję:xxmonikaxx pisze:hm.. a skąd bierze się to 343?
bartek118 pisze:To musisz na palcach lub kalkulatorze już policzyć. Wyjdzie 323