Niebanalne zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzio
- Podziękował: 3 razy
Niebanalne zadanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} 10(x+1)^{2}(y+1)^{2}=27(x^{2}+1)(y^{2}+1)\\(x+1)^{2}(y+1)^{2}=27xy\end{cases}}\)
nie mam pojęcia jak to rozkminić..
nie mam pojęcia jak to rozkminić..
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11547
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3167 razy
- Pomógł: 749 razy
Niebanalne zadanie
wsk,
xy =b
x+y=a
\(\displaystyle{ 10xy=(x^2+1)(y^2+1)}\), tj
\(\displaystyle{ (a+b+1)^2=27b}\)
\(\displaystyle{ (b-6)^2+a^2=35}\)
....etc
xy =b
x+y=a
\(\displaystyle{ 10xy=(x^2+1)(y^2+1)}\), tj
\(\displaystyle{ (a+b+1)^2=27b}\)
\(\displaystyle{ (b-6)^2+a^2=35}\)
....etc
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11547
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3167 razy
- Pomógł: 749 razy
Niebanalne zadanie
pempek napisał:
mozny by wszak odjac teraz stronami ...uzyskac zaleznosc liniowa miedzy a i b wyliczyc, wstawic do drugiego, i rozwiazac...powinno byc z gorki.nie mam pojęcia jak to rozkminić.....trochę mnie rozjaśniłeś, ale do wyniku dalej nie potrafię dojść
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Niebanalne zadanie
Ale spokojnie i po kolei proszę.mol_ksiazkowy pisze:pempek napisał:mozny by wszak odjac teraz stronami ...uzyskac zaleznosc liniowa miedzy a i b wyliczyc, wstawic do drugiego, i rozwiazac...powinno byc z gorki.nie mam pojęcia jak to rozkminić.....trochę mnie rozjaśniłeś, ale do wyniku dalej nie potrafię dojść
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11547
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3167 razy
- Pomógł: 749 razy
Niebanalne zadanie
\(\displaystyle{ 10xy=(xy)^2+x^2+y^2+1}\)
\(\displaystyle{ 10xy=(xy)^2+(x+y)^2-2xy +1}\)
\(\displaystyle{ 10b=b^2+a^2-2b+1}\)
etc....
\(\displaystyle{ 10xy=(xy)^2+(x+y)^2-2xy +1}\)
\(\displaystyle{ 10b=b^2+a^2-2b+1}\)
etc....
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11547
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3167 razy
- Pomógł: 749 razy
Niebanalne zadanie
bo......
\(\displaystyle{ ((x+1)(y+1))^{2}=27b}\)
AhA z ta zal liniowa lekko naciaglem bedzie
jeszcze czynnik ab, ale mozna walczyc..
tak mysle sic
\(\displaystyle{ ((x+1)(y+1))^{2}=27b}\)
AhA z ta zal liniowa lekko naciaglem bedzie
jeszcze czynnik ab, ale mozna walczyc..
tak mysle sic
- PFloyd
- Użytkownik
- Posty: 620
- Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 122 razy
Niebanalne zadanie
z \(\displaystyle{ 10xy=(x^2+1)(y^2+1)}\) widać że \(\displaystyle{ x,y\neq0}\)
no i ciągniemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 10(x+1)^{2}(y+1)^{2}=27(x^{2}+1)(y^{2}+1)\\(x+1)^{2}(y+1)^{2}=27xy\end{cases}\\
\begin{cases}10(1+\frac{1}{x})(x+1)(1+\frac{1}{y})(y+1)=27(x+\frac{1}{x})(y+\frac{1}{y})\\(1+\frac{1}{x})(x+1)(1+\frac{1}{y})(y+1)=27\end{cases}\\
\begin{cases}10(x+\frac{1}{x}+2)(y+\frac{1}{y}+2)=27(x+\frac{1}{x})(y+\frac{1}{y})\\(x+\frac{1}{x}+2)(y+\frac{1}{y}+2)=27\end{cases}\\
a=x+\frac{1}{x}\\
b=y+\frac{1}{y}\\
\begin{cases}10(a+2)(b+2)=27ab\\(a+2)(b+2)=27\end{cases}}\)
no i ciągniemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 10(x+1)^{2}(y+1)^{2}=27(x^{2}+1)(y^{2}+1)\\(x+1)^{2}(y+1)^{2}=27xy\end{cases}\\
\begin{cases}10(1+\frac{1}{x})(x+1)(1+\frac{1}{y})(y+1)=27(x+\frac{1}{x})(y+\frac{1}{y})\\(1+\frac{1}{x})(x+1)(1+\frac{1}{y})(y+1)=27\end{cases}\\
\begin{cases}10(x+\frac{1}{x}+2)(y+\frac{1}{y}+2)=27(x+\frac{1}{x})(y+\frac{1}{y})\\(x+\frac{1}{x}+2)(y+\frac{1}{y}+2)=27\end{cases}\\
a=x+\frac{1}{x}\\
b=y+\frac{1}{y}\\
\begin{cases}10(a+2)(b+2)=27ab\\(a+2)(b+2)=27\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzio
- Podziękował: 3 razy
Niebanalne zadanie
@PFloyd: lubię Twój sposób myślenia
podoba mi się to rozwiązanie
ale pan mol_książkowy też nieźle kombinuje
dzięki panowie
podoba mi się to rozwiązanie
ale pan mol_książkowy też nieźle kombinuje
dzięki panowie