Witam,
Może to proste zadanie, ale nic nie przychodzi mi do głowy: NWD dwóch liczb naturalnych wynosi 6, ich NWW 210.
Jak znaleźć te liczby?
zapisanie w postaci: 6a i 6b, potem moze 210=6a * x i 210= 6b * y
i....duzo niewiadomych.
moze podsuniecie mi jakies pomysly(nie gotowe rozwiązanie!)
pozdrawiam
związek między NWD a NWW
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 kwie 2007, o 18:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 kwie 2007, o 18:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
związek między NWD a NWW
A bez znajomości zależności, którą przypomniał Lorek to będzie tak:
\(\displaystyle{ \text{NWD}(a,b)=6\,\Leftrightarrow\,a=6x\,\wedge\,b=6y\,\wedge\,\text{NWD}(x,y)=1}\) (czyli x i y są względnie pierwsze)
\(\displaystyle{ 210=\text{NWW}(a,b)=\text{NWW}(6x,6y)=6\cdot{x}\cdot{y}}\)
Czyli \(\displaystyle{ {x}\cdot{y}=35}\). Teraz już łatwo znajdziesz pary liczb względnie pierwszych, których iloczyn daje 35
\(\displaystyle{ \text{NWD}(a,b)=6\,\Leftrightarrow\,a=6x\,\wedge\,b=6y\,\wedge\,\text{NWD}(x,y)=1}\) (czyli x i y są względnie pierwsze)
\(\displaystyle{ 210=\text{NWW}(a,b)=\text{NWW}(6x,6y)=6\cdot{x}\cdot{y}}\)
Czyli \(\displaystyle{ {x}\cdot{y}=35}\). Teraz już łatwo znajdziesz pary liczb względnie pierwszych, których iloczyn daje 35
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 kwie 2007, o 18:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok