Znajdź ilość rozwiązań równania

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
JOLA

Znajdź ilość rozwiązań równania

Post autor: JOLA »

Równanie \(\displaystyle{ \large x^{2003} + x^{-2003} = 2^{1-|1-x|}}\) o niewiadomej x należącej do R{0}
a) nie ma rozwiązań
b) ma dokładnie jedno rozwiązanie
c) ma dokładnie dwa rozwiązania
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Znajdź ilość rozwiązań równania

Post autor: Yavien »

pierwsze na pewno nie, bo 1 spełnia, a dalej mi się nie chce myśleć o tej porze
Gość

Znajdź ilość rozwiązań równania

Post autor: Gość »

2003=t
x^t+x^-t=2^(1-I1-xI)
mi sie wydaje ze to trzeba graficznie
2^(1-I1-xI) jest monotoniczne
x^t+x^-t=x^t+1/x^t
t jest nieparzyste
sam nie wiem
toruńczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 sie 2004, o 23:41

Znajdź ilość rozwiązań równania

Post autor: toruńczyk »

Z rysunku wynika że ma dwa rozwiązania...
ODPOWIEDZ