Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Znajdź resztę z dzielenia \(\displaystyle{ 2 ^{1000000}}\) przez \(\displaystyle{ 77}\). Nie wiem jak się za to zabrać:(
reszta z dzielenia - kongruencje
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 1 sty 2013, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pomorze
- Podziękował: 6 razy
reszta z dzielenia - kongruencje
Skorzystałam z tw. Euklidesa i wyszło mi tak:
\(\displaystyle{ \varphi\left( 77\right) = 76\\ 2 ^{\left(77 \right) }\equiv 1\left( mod77\right)\\2 ^{76}\equiv 1\left( mod77\right) \\\left( 2 ^{76} \right) ^{13157}\equiv 1 ^{13157} \left( mod77\right)\\ 2 ^{999932} \equiv 2^{68} \cdot 1\left( mod77\right) \\ 2 ^{999932} \equiv 2^{68} \left( mod77\right)}\)
\(\displaystyle{ \varphi\left( 77\right) = 76\\ 2 ^{\left(77 \right) }\equiv 1\left( mod77\right)\\2 ^{76}\equiv 1\left( mod77\right) \\\left( 2 ^{76} \right) ^{13157}\equiv 1 ^{13157} \left( mod77\right)\\ 2 ^{999932} \equiv 2^{68} \cdot 1\left( mod77\right) \\ 2 ^{999932} \equiv 2^{68} \left( mod77\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
reszta z dzielenia - kongruencje
Chyba jednak z twierdzenia Eulera.magda87 pisze:Skorzystałam z tw. Euklidesa
To nieprawda.\(\displaystyle{ \varphi\left( 77\right) = 76}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 1 sty 2013, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pomorze
- Podziękował: 6 razy
reszta z dzielenia - kongruencje
No tak moja pomyłka, chodziło o tw. Eulera. Mialam na wykładzie wzór \(\displaystyle{ \varphi\left( m\right) = m-1}\) i z niego skorzystałam, dlaczego to jest zle?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
reszta z dzielenia - kongruencje
Ten wzór działa tylko dla liczb pierwszych, w ogólności jest inny. Przeczytaj notatki z wykładu uważniej.magda87 pisze:Mialam na wykładzie wzór \(\displaystyle{ \varphi\left( m\right) = m-1}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 1 sty 2013, o 17:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pomorze
- Podziękował: 6 razy
reszta z dzielenia - kongruencje
a no tak, ja zastosowalam ten dla pierwszych a ogolnie to powinnam skorzystać z tego :
\(\displaystyle{ \varphi\left( m\right) = m \cdot \left( 1- \frac{1}{p _{1}} \right) \cdot \left( 1- \frac{1}{p _{2}} \right)\cdot \left( 1- \frac{1}{p _{n}} \right)}\)
według tego wzoru \(\displaystyle{ \varphi\left( 77\right) = 60}\)
a dalej wyliczam tak samo jak poprzednio?
\(\displaystyle{ \varphi\left( m\right) = m \cdot \left( 1- \frac{1}{p _{1}} \right) \cdot \left( 1- \frac{1}{p _{2}} \right)\cdot \left( 1- \frac{1}{p _{n}} \right)}\)
według tego wzoru \(\displaystyle{ \varphi\left( 77\right) = 60}\)
a dalej wyliczam tak samo jak poprzednio?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
reszta z dzielenia - kongruencje
Zgadza się - mamy wtedy:
\(\displaystyle{ 2^{1000000} \equiv 2^{40}\pmod{77}}\)
i wystarczy na piechotę policzyć do czego przystaje \(\displaystyle{ 2^{40}}\), zaczynając na przykład od obserwacji:
\(\displaystyle{ 2^{40}=(2^{10})^4=1024^4 = (13\cdot 77 +23)^4}\)
Q.
\(\displaystyle{ 2^{1000000} \equiv 2^{40}\pmod{77}}\)
i wystarczy na piechotę policzyć do czego przystaje \(\displaystyle{ 2^{40}}\), zaczynając na przykład od obserwacji:
\(\displaystyle{ 2^{40}=(2^{10})^4=1024^4 = (13\cdot 77 +23)^4}\)
Q.