Mam takie zadanie:
Udowodnij, że w ciągu \(\displaystyle{ \left( 6k + 1\right)}\) istnieje nieskończenie wiele liczb pierwszych.
Gdyby ktoś mógł mi dać jakąś wskazówkę jak je rozwiązać będę bardzo wdzięczna.
liczby pierwsze
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 2 sty 2013, o 20:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: słupsk
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
liczby pierwsze
Mam takie samo zadanie ale nie wiem jak się za nie zabrać może ktoś mnie naprowadzi? Dziękuję:)
- Vether
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 114 razy
liczby pierwsze
Dowód, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele:
Założenie: Istnieje skończenie wiele liczb pierwszych.
Niech \(\displaystyle{ A=\left\{ p_1, p_2, \ldots, p_n\right\}}\) będzie dowolnym niepustym zbiorem liczb pierwszych. Niech \(\displaystyle{ m=p_1 \cdot p_2 \cdot \ldots \cdot p_n+1}\).
\(\displaystyle{ p_i \ge 2 \Rightarrow m > 2}\)
\(\displaystyle{ m}\) ma więc rozkład na czynniki pierwsze, w którym występuje co najmniej jedna liczba \(\displaystyle{ q}\), która jest pierwsza i dzieli \(\displaystyle{ m}\). Stąd wniosek, że \(\displaystyle{ q \notin A}\), ponieważ \(\displaystyle{ m}\) dzielone przez którykolwiek element zbioru \(\displaystyle{ A}\) daje resztę \(\displaystyle{ 1}\).
Jeśli zatem \(\displaystyle{ A}\) jest skończonym zbiorem wszystkich liczb pierwszych, to rozumując podobnie uzyskujemy liczbę pierwszą, która nie należy do \(\displaystyle{ A}\), skąd sprzeczność.
Teraz zastanówmy się nad Twoim zadaniem.
Zauważ, że \(\displaystyle{ p_1 \cdot p_2 = 6}\)...
Założenie: Istnieje skończenie wiele liczb pierwszych.
Niech \(\displaystyle{ A=\left\{ p_1, p_2, \ldots, p_n\right\}}\) będzie dowolnym niepustym zbiorem liczb pierwszych. Niech \(\displaystyle{ m=p_1 \cdot p_2 \cdot \ldots \cdot p_n+1}\).
\(\displaystyle{ p_i \ge 2 \Rightarrow m > 2}\)
\(\displaystyle{ m}\) ma więc rozkład na czynniki pierwsze, w którym występuje co najmniej jedna liczba \(\displaystyle{ q}\), która jest pierwsza i dzieli \(\displaystyle{ m}\). Stąd wniosek, że \(\displaystyle{ q \notin A}\), ponieważ \(\displaystyle{ m}\) dzielone przez którykolwiek element zbioru \(\displaystyle{ A}\) daje resztę \(\displaystyle{ 1}\).
Jeśli zatem \(\displaystyle{ A}\) jest skończonym zbiorem wszystkich liczb pierwszych, to rozumując podobnie uzyskujemy liczbę pierwszą, która nie należy do \(\displaystyle{ A}\), skąd sprzeczność.
Teraz zastanówmy się nad Twoim zadaniem.
Zauważ, że \(\displaystyle{ p_1 \cdot p_2 = 6}\)...
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
liczby pierwsze
Twierdzenie Dirichleta orzeka, że dla względnie pierwszych \(\displaystyle{ a,b \in \mathbb{N}}\) nieskończenie wiele wyrazów ciągu \(\displaystyle{ ak+b}\) to liczby pierwsze.
.
.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
liczby pierwsze
To już Twoi przedmówcy wiedzieli. Jednak gdy ktoś dostaje jako zadanie tak szczególny i trywialny przypadek i nie może sobie z nim poradzić, to raczej nie chce strzelać z tak mocno nieelementarnego twierdzenia.Hassgesang pisze:Twierdzenie Dirichleta orzeka, że dla względnie pierwszych \(\displaystyle{ a,b \in \mathbb{N}}\) nieskończenie wiele wyrazów ciągu \(\displaystyle{ ak+b}\) to liczby pierwsze.
.
Pociągnijcie to co pisał Vether, ten dowód ma być analogiczny, do tego co przedstawił.