Jak wywnioskować, że liczby są kwadratami liczba naturalnych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mariolka0303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 16 paź 2009, o 17:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: S-ów
Podziękował: 1 raz

Jak wywnioskować, że liczby są kwadratami liczba naturalnych

Post autor: mariolka0303 »

Niech \(\displaystyle{ a,b,c\in N}\) oraz zachodzi równość \(\displaystyle{ c^{2}=ab}\). Jak na podstawie tego wywnioskować, że liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są kwadratami liczb naturalnych?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Jak wywnioskować, że liczby są kwadratami liczba naturalnych

Post autor: »

mariolka0303 pisze:Niech \(\displaystyle{ a,b,c\in N}\) oraz zachodzi równość \(\displaystyle{ c^{2}=ab}\). Jak na podstawie tego wywnioskować, że liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są kwadratami liczb naturalnych?
Wcale nie muszą - wystarczy wziąć \(\displaystyle{ a=b=c=2}\).

Q.
Awatar użytkownika
mariolka0303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 16 paź 2009, o 17:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: S-ów
Podziękował: 1 raz

Jak wywnioskować, że liczby są kwadratami liczba naturalnych

Post autor: mariolka0303 »

Przepraszam, ale zapomniałam dodać, że \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są względem siebie pierwsze : \(\displaystyle{ NWD(a,b)=1}\).
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Jak wywnioskować, że liczby są kwadratami liczba naturalnych

Post autor: yorgin »

Przy takim założeniu wystarczy wykorzystać twierdzenie o jednoznaczności rozkładu.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Jak wywnioskować, że liczby są kwadratami liczba naturalnych

Post autor: »

Jeśli jakaś liczba \(\displaystyle{ p}\) wchodzi z nieparzystym wykładnikiem w rozkład \(\displaystyle{ a}\) na czynniki pierwsze, to (z uwagi na to, że w takim w rozkład \(\displaystyle{ b}\) na czynniki wchodzi z wykładnikiem zero) także w rozkład \(\displaystyle{ c^2}\) na czynniki wchodzi z nieparzystym wykładnikiem. Ale to niemożliwe, bo \(\displaystyle{ c^2}\) jest kwadratem liczby naturalnej i każda liczba pierwsza wchodzi w jej rozkład z parzystym wykładnikiem.

Otrzymana sprzeczność pokazuje że nie ma liczby pierwszej która wchodzi z nieparzystym wykładnikiem w rozkład \(\displaystyle{ a}\) na czynniki, a to oznacza właśnie tyle, że \(\displaystyle{ a}\) jest kwadratem liczby naturalnej.

Q.
ODPOWIEDZ