rownanie diofantyczne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
Gogeta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 228
Rejestracja: 18 sie 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 79 razy
Pomógł: 3 razy

rownanie diofantyczne

Post autor: Gogeta »

Podać ogólną postać rozwiązania w liczbach całkowitych równania diofantycznego
\(\displaystyle{ 46x-28y=6}\)
Nie moge sobie poradzic z tym zadanie, prosze o pomoc.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

rownanie diofantyczne

Post autor: bartek118 »

Podziel sobie to równanie obustronnie przez \(\displaystyle{ 2}\).
Awatar użytkownika
Gogeta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 228
Rejestracja: 18 sie 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 79 razy
Pomógł: 3 razy

rownanie diofantyczne

Post autor: Gogeta »

nie wiele mi to dalo, dalej nie wiem jak dojsc do wyniku
\(\displaystyle{ 23x-14y=3}\) prosze o dalsze wskazowki.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

rownanie diofantyczne

Post autor: bartek118 »

No, a dalej poczytaj o rozszerzonym algorytmie Euklidesa.
Awatar użytkownika
Gogeta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 228
Rejestracja: 18 sie 2011, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 79 razy
Pomógł: 3 razy

rownanie diofantyczne

Post autor: Gogeta »

\(\displaystyle{ 23=14+9\Rightarrow 9=23(1)+14(-1)}\)
\(\displaystyle{ 14=9+5 \Rightarrow 5=14(1)+9(-1)}\)
\(\displaystyle{ 9=5+4 \Rightarrow 4=9(1)+5(-1)}\)
\(\displaystyle{ 5=4+1 \Rightarrow 1= 5(1)+4(-1)}\)

\(\displaystyle{ 1= 5(1)+4(-1)}\)
\(\displaystyle{ 1=5(2) + 9(-1)}\)
\(\displaystyle{ 1=14(2) +9(-3)}\)
\(\displaystyle{ 1= 14(5) + 23(-3)}\)
\(\displaystyle{ 3= 14(15) + 23(-9)}\)
\(\displaystyle{ 6=28(15) + 46(-9)}\)

\(\displaystyle{ 46x-28y=6}\) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) \(\displaystyle{ 46x+28(-y)=6}\)
\(\displaystyle{ x=-9}\)
\(\displaystyle{ y= -15}\)

i sie nie zgadza :/ gdzie popelnilem blad?
ODPOWIEDZ