Cześć : )
Mam do udowodnienia, że \(\displaystyle{ \varphi(n)}\) jest zawsze liczbą parzystą dla \(\displaystyle{ n > 2}\).
Jedyne co przychodzi mi do głowy to zrobić to indukcyjnie. Sprawdzam, że dla \(\displaystyle{ n=3}\) tocjent jest parzysty, następnie zakładam, że \(\displaystyle{ \varphi(n)=2k}\) dla pewnych \(\displaystyle{ n, k \in \mathbb{N}}\) i zostaje mi do udowodnienia teza, że \(\displaystyle{ \varphi(n+1)= 2m}\) gdzie \(\displaystyle{ m \in \mathbb{N}}\).
Czy to jest dobry sposób?
Z góry dziękuję za pomoc : )
Dowód parzystości funkcji Eulera
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Dowód parzystości funkcji Eulera
Jeżeli \(\displaystyle{ n=p_1^{a_1} \cdot ...\cdot p_k^{a_k}}\) to
\(\displaystyle{ \varphi (n) =(p_1^{a_1} -p_1^{a_1 -1 } )\cdot ...\cdot (p_k^{a_k} -p_k^{a_k -1 } )}\)
\(\displaystyle{ \varphi (n) =(p_1^{a_1} -p_1^{a_1 -1 } )\cdot ...\cdot (p_k^{a_k} -p_k^{a_k -1 } )}\)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Dowód parzystości funkcji Eulera
Możesz teraz w każdym nawiasie wyciągnąć czynnik przed nawias. Albo od razu możesz powiedzieć co wiesz o parzystości jakiegokolwiek nawiasu, biorąc pod uwagę parzystość \(\displaystyle{ p_{i}}\).
+ Sformułowanie "parzystość funkcji" nie jest zbyt fortunne, bo oznacza to zupełnie inną własność funkcji niż ta którą masz na myśli.
+ Sformułowanie "parzystość funkcji" nie jest zbyt fortunne, bo oznacza to zupełnie inną własność funkcji niż ta którą masz na myśli.