\(\displaystyle{ 2 ^{a} + 1 = 5 ^{y} \Leftrightarrow a = 2 \wedge y = 1\ \ a, y \in \NN}\)
Oczywiście łatwo można dojść do tego, że \(\displaystyle{ a = 2n \wedge y =2m + 1 n, m \in \NN}\) wtedy otrzymamy, że
\(\displaystyle{ 2 ^{2n} + 1 = 5 ^{2m + 1}}\) i co dalej z tym ?
Uzasadnij równość
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Uzasadnij równość
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, o 00:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Uzasadnij równość
Albo reszty z dzielenia przez \(\displaystyle{ 8}\), albo wzór na różnicę \(\displaystyle{ y}\)-tych potęg i reszty z dzielenia przez \(\displaystyle{ 2}\).
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Uzasadnij równość
Czy działanie typu:
\(\displaystyle{ 2 ^{2n} = 2 ^{2} (1 + 5 +...+ 5 ^{2b} )}\)
\(\displaystyle{ 2^{2n-2} = 1 + 5 +... + 5^{2b}}\) I uzasadnienie, że prawa strona jest niepodzielna przez 2 dla \(\displaystyle{ b \ge 2}\) jest poprawne ?
\(\displaystyle{ 2 ^{2n} = 2 ^{2} (1 + 5 +...+ 5 ^{2b} )}\)
\(\displaystyle{ 2^{2n-2} = 1 + 5 +... + 5^{2b}}\) I uzasadnienie, że prawa strona jest niepodzielna przez 2 dla \(\displaystyle{ b \ge 2}\) jest poprawne ?
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Uzasadnij równość
Dla \(\displaystyle{ b=1}\) też jest niepodzielna. Więc lewa strona też jest niepodzielna. Inaczej zapisując:
\(\displaystyle{ 2^{a-2}=5^{y-1}+5^{y-2}+\ldots + 5+1}\)
Żeby prawa strona była podzielna przez dwa musi być \(\displaystyle{ y}\) parzyste, z drugiej strony otrzymałeś \(\displaystyle{ y}\) nieparzyste. Zatem lewa strona nie jest podzielna przez \(\displaystyle{ 2}\), czyli \(\displaystyle{ a=2}\) i \(\displaystyle{ y=1}\).
Polecam też jednak założyć, że \(\displaystyle{ a \ge 3}\) i popatrzeć na to równanie pod kątem reszt z dzielenia przez \(\displaystyle{ 8}\) jako użyteczne ćwiczenie.
Czy to zadanie ma coś wspólnego z zadaniem drugim z etapu pierwszego LXIII OM?
\(\displaystyle{ 2^{a-2}=5^{y-1}+5^{y-2}+\ldots + 5+1}\)
Żeby prawa strona była podzielna przez dwa musi być \(\displaystyle{ y}\) parzyste, z drugiej strony otrzymałeś \(\displaystyle{ y}\) nieparzyste. Zatem lewa strona nie jest podzielna przez \(\displaystyle{ 2}\), czyli \(\displaystyle{ a=2}\) i \(\displaystyle{ y=1}\).
Polecam też jednak założyć, że \(\displaystyle{ a \ge 3}\) i popatrzeć na to równanie pod kątem reszt z dzielenia przez \(\displaystyle{ 8}\) jako użyteczne ćwiczenie.
Czy to zadanie ma coś wspólnego z zadaniem drugim z etapu pierwszego LXIII OM?