Bankomat może wydać prawie wszystkie kwoty?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Evildanon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 mar 2013, o 23:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Bankomat może wydać prawie wszystkie kwoty?

Post autor: Evildanon »

potrzebuję rozwiązanie takiego zadania

W pewnym bankomacie są tylko monety o wartościach 9 zł i 5 zł .
Udowodnij, że istnieje takie n, że dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ k>n}\) , bankomat będzie w stanie wydać kwotę \(\displaystyle{ k}\) zł.

wyszło mi coś takiego, po papugowaniu tego co było na wykładzie:
\(\displaystyle{ 1=5 \cdot 2-9 \cdot 1}\)
ale nie mam pojęcia jak mam zinterpretować wynik i jak znaleźć tę kwotę.
na piechotę mi wyszło, że \(\displaystyle{ n=32}\).
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, o 22:37 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
radwaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 6 mar 2013, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 7 razy

Bankomat może wydać prawie wszystkie kwoty?

Post autor: radwaw »

Jeśli szukasz najmniejszego n to musiałbym się chwilę zastanowić ale jeśli wystarczy dowód...

Weźmy n = 100:

Bierzemy odpowiednio 0, 1, 2, 3, ... ,9 monet 9cio złotowych

0zl
9zl
18zl
...
81zl

Daje nam to wszystkie możliwe ostatnie cyfry (bo \(\displaystyle{ 9 \equiv -1 \quad mod10}\))

Teraz wystarczy dobrać odpowiednią liczbę dziesiątek (piątki bierzemy parami)
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Bankomat może wydać prawie wszystkie kwoty?

Post autor: Zordon »

liczba Frobeniusa jest rozwiązaniem
ODPOWIEDZ