dowód na podzielnosc
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
dowód na podzielnosc
Wykaz , ze liczba
\(\displaystyle{ 1 ^{4} + 2 ^{4}+ 3 ^{4} + .....+ 3011 ^{4}}\)
jest podzielna przez 503.
\(\displaystyle{ 1 ^{4} + 2 ^{4}+ 3 ^{4} + .....+ 3011 ^{4}}\)
jest podzielna przez 503.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
dowód na podzielnosc
To grupuj składniki tak:
\(\displaystyle{ 1^4+2011^4\\
2^4+2010^4\\
3^4+2009^4\\
\vdots\\
1005^4+1007^4\\
1006^4}\)
I spróbuj ze wzorów skróconego mnożenia przekształcić to.
\(\displaystyle{ 1^4+2011^4\\
2^4+2010^4\\
3^4+2009^4\\
\vdots\\
1005^4+1007^4\\
1006^4}\)
I spróbuj ze wzorów skróconego mnożenia przekształcić to.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
dowód na podzielnosc
Te wzory jednak nie pomogą, moje niedopatrzenie.
Na pewno da się to zrobić korzystając ze wzoru
\(\displaystyle{ \sum\limits_{k=1}^n k^4=\frac{n(n+1)(2n+1)(3n^2+3n-1)}{30}}\)
podstawiając \(\displaystyle{ n=2011}\) i pokazując, że
\(\displaystyle{ 503 | \frac{(n+1)(2n+1)(3n^3+3n-1)}{30}}\)
co trudne nie powinno być.
Na pewno da się to zrobić korzystając ze wzoru
\(\displaystyle{ \sum\limits_{k=1}^n k^4=\frac{n(n+1)(2n+1)(3n^2+3n-1)}{30}}\)
podstawiając \(\displaystyle{ n=2011}\) i pokazując, że
\(\displaystyle{ 503 | \frac{(n+1)(2n+1)(3n^3+3n-1)}{30}}\)
co trudne nie powinno być.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
dowód na podzielnosc
jednak poprosze o jakas prostsza wskazówke, to jest zadanie ze szkoly sredniej....
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
dowód na podzielnosc
Gdyby to były liczby podniesione do trzeciej potęgi, od ręki podałbym rozwiązanie. Natomiast dla czwartej potęgi nic lepszego nie przychodzi mi do głowy. Nie widzę, jak pogrupować liczby tak, by zastosować jakiś wzór taki, żeby wypluł on składnik podzielny przez \(\displaystyle{ 503}\).
dowód na podzielnosc
sigmacialo, a nie możesz po prostu zrobić tak jak Ci yorgin napisał skoro jest to na poziomie szkoły średniej? Kontynuując to rozumowanie wystarczy, że pokażesz:
\(\displaystyle{ (2 \cdot 503) \mid (2011+1)}\)
\(\displaystyle{ 3 \mid (2 \cdot 2011+1)}\)
\(\displaystyle{ 5 \mid (3 \cdot (5k+1)^2+3 \cdot (5k+1)-1)}\)
\(\displaystyle{ 1 \mid 2011}\)
Łatwo sprawdzić, że \(\displaystyle{ 2011}\) jest postaci \(\displaystyle{ 5k+1}\)
Wymnażając to stronami względem "kreski" podzielności dostajesz tezę.
\(\displaystyle{ (2 \cdot 503) \mid (2011+1)}\)
\(\displaystyle{ 3 \mid (2 \cdot 2011+1)}\)
\(\displaystyle{ 5 \mid (3 \cdot (5k+1)^2+3 \cdot (5k+1)-1)}\)
\(\displaystyle{ 1 \mid 2011}\)
Łatwo sprawdzić, że \(\displaystyle{ 2011}\) jest postaci \(\displaystyle{ 5k+1}\)
Wymnażając to stronami względem "kreski" podzielności dostajesz tezę.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
dowód na podzielnosc
mo tak, ale skad nagle mam wiedziec, ze suma k do czwartej potegi to wlasnie tyle, co napisał yorgin... ?
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
dowód na podzielnosc
no niby tak, ale dla mnie to takie troche....
Bo skad niby mam to wiedziec, zey to indukcyjnie pokazac? Jakos to do mnie nie przemawia.
Nie ma innego sposobu?
Bo skad niby mam to wiedziec, zey to indukcyjnie pokazac? Jakos to do mnie nie przemawia.
Nie ma innego sposobu?
dowód na podzielnosc
Ewentualnie zaburzanie sum może być na poziomie szkoły średniej - swoją drogą jest gotowy wzór Faulhabera, ale z niego raczej się nie korzysta w sś. A tak w ogóle to przecież w zadaniu nie jest istotne jak "wpadłeś" na jego rozwiązanie, tylko czy rozumowanie jest prawidłowe i czy prowadzi do tego rozwiązania.