Podzielność, znajdz a

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
magnevox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 cze 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Podzielność, znajdz a

Post autor: magnevox »

Proszę o pomoc
Niech \(\displaystyle{ a, \ x}\) będą liczbami całkowitymi. Wiemy, że: \(\displaystyle{ a > 1, a|(11x + 3), a|(555x + 52)}\)
Znaleźć \(\displaystyle{ a}\).
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, o 18:06 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieco bardziej do teorii liczb pasuje.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Podzielność, znajdz a

Post autor: tometomek91 »

Z rozszerzonego algorytmu Euklidesa mamy: \(\displaystyle{ 1=101 \cdot 11-2 \cdot 555}\). Z chińskiego twierdzenia o resztach mamy, że rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ a=-3 \cdot 2 \cdot 555+52 \cdot 101 \cdot 11=54442}\).
magnevox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 cze 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Podzielność, znajdz a

Post autor: magnevox »

Fakt, teraz widzę że popełniłem pomyłkę, powinno być \(\displaystyle{ a|(55x + 52)}\). Czy to duzo zmienia?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, o 22:22 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cenzura dopadła i tego posta.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Podzielność, znajdz a

Post autor: Milczek »

nie, nadal trzeba skorzystać z tych samych narzędzi , analogicznie zrób drugi przykład
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Podzielność, znajdz a

Post autor: bosa_Nike »

tometomek91 pisze:Z rozszerzonego algorytmu Euklidesa mamy: \(\displaystyle{ 1=101 \cdot 11-2 \cdot 555}\). Z chińskiego twierdzenia o resztach mamy, że rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ a=-3 \cdot 2 \cdot 555+52 \cdot 101 \cdot 11=54442}\).
Czy ktoś znalazłby chwilę, by wytłumaczyć mi, dlaczego to rozwiązanie jest dobre? Najlepiej z podaniem przykładowego iksa, który spełnia warunki zadania. Dziękuję.-- 22 marca 2013, 10:24 --Dobra, nvm.
Tak ja to widzę:    
ODPOWIEDZ