Witam. Mam wyliczyć resztę z dzielenia liczby \(\displaystyle{ 12^{33}}\) przez \(\displaystyle{ 17}\). Wytłumaczy ktoś tak łopatologicznie?
Mam teraz tak \(\displaystyle{ a=12 \quad p=17}\) więc \(\displaystyle{ NWD \left( 12, \ 17 \right) =1}\) i korzystam z wzoru:
\(\displaystyle{ a^{p-1} \equiv 1 \pmod{p} \\
12 ^{16} \equiv 1 \pmod{17}}\)
\(\displaystyle{ 12^{32} \cdot 12^{1} \equiv 12 \pmod{17} \equiv 12}\) więc resztą z dzielenia jest \(\displaystyle{ 12}\).
Dobrze to rozkminiam?
Reszta z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grabowa
- Podziękował: 4 razy
Reszta z dzielenia
Ostatnio zmieniony 18 mar 2013, o 20:45 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grabowa
- Podziękował: 4 razy
Reszta z dzielenia
Dzięki za odpowiedź to teraz próbowałem zrobić kolejny przykład który sobie wymyśliłem i już nie potrafię. Czy możesz mi pomóc? Reszta z dzielenia przez 17
\(\displaystyle{ 2007^{154}}\)
\(\displaystyle{ 2007^{154}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grabowa
- Podziękował: 4 razy
Reszta z dzielenia
Racja czyli widzę że nie wszystko da się rozwiązać z tego małego twierdzenia i trzeba kombinować