równanie w liczbach wymiernych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
theoldwest
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Great Plains
Podziękował: 86 razy

równanie w liczbach wymiernych

Post autor: theoldwest »

\(\displaystyle{ a,b,c,d}\) są wymierne, \(\displaystyle{ d}\) nie jest sześcianem liczby wymiernej.

Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ a+b\sqrt[3]{d}+c\sqrt[3]{d^2}=0}\) w podanym zbiorze.

PS: Zadanie podobne do tego z mojego poprzedniego tematu, ale mogłem coś poknocić przy przepisywaniu jak to dostawałem dlatego tutaj jest inna wersja.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

równanie w liczbach wymiernych

Post autor: Zordon »

\(\displaystyle{ a=b=c=0}\)
Wynika z nierozkładalności wielomianu \(\displaystyle{ x^3-d}\)
theoldwest
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Great Plains
Podziękował: 86 razy

równanie w liczbach wymiernych

Post autor: theoldwest »

Nie znam się na tym, chodzi o to że nie da się tego rozłożyć na czynniki niższych stopni niż \(\displaystyle{ 3}\) tak żeby współczynniki były wymierne?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

równanie w liczbach wymiernych

Post autor: Zordon »

Tak
ODPOWIEDZ