Potęga dwójki o stu cyfrach, z czego pierwsza to 1

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Ert
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 29 kwie 2012, o 14:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Potęga dwójki o stu cyfrach, z czego pierwsza to 1

Post autor: Ert »

Czy istnieje naturalna potęga dwójki, która (w zapisie dziesiętnym) ma dokładnie 100 cyfr i jej pierwszą (od lewej) cyfrą jest jedynka? Odpowiedź uzasadnij.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Potęga dwójki o stu cyfrach, z czego pierwsza to 1

Post autor: smigol »

Niech \(\displaystyle{ a=100...0}\) (wiadomo ile zer), niech \(\displaystyle{ n}\) będzie największą liczbą naturalną taką, że \(\displaystyle{ 2^n}\) jest mniejsze od \(\displaystyle{ a}\)...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Potęga dwójki o stu cyfrach, z czego pierwsza to 1

Post autor: yorgin »

Winno wyjść

\(\displaystyle{ 2^{329}=1093\ldots}\)
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Potęga dwójki o stu cyfrach, z czego pierwsza to 1

Post autor: Ponewor »

yorgin pisze:Winno wyjść

\(\displaystyle{ 2^{329}=1093\ldots}\)
Dowód, który proponuje smigol jest niekonstruktywny.
ksisquare
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 1 cze 2012, o 07:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 15 razy

Potęga dwójki o stu cyfrach, z czego pierwsza to 1

Post autor: ksisquare »

Smigol dał nie dowód, przeformułował tylko zadanie
\(\displaystyle{ \log_{10}(2^n)=\dots}\)
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Potęga dwójki o stu cyfrach, z czego pierwsza to 1

Post autor: Ponewor »

Nieprawda. smigol napisał jak zaczyna się jeden z możliwych (swoją drogą wzorcowy) dowodów. Przeformułowanie nastąpi dopiero w dalszej części.
ksisquare
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 1 cze 2012, o 07:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 15 razy

Potęga dwójki o stu cyfrach, z czego pierwsza to 1

Post autor: ksisquare »

myślę, że odwrotnie. Ale to tylko mój konik.

a tak na marginesie:
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Potęga dwójki o stu cyfrach, z czego pierwsza to 1

Post autor: smigol »

Nie rozumiem. Podałem wskazówkę jak zacząć rozwiązywania zadania. Nie widzę w niej jedynie przeformułowania zadania. W sumie to nawet nie widzę przeformułowania zadania.
ksisquare
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 1 cze 2012, o 07:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 15 razy

Potęga dwójki o stu cyfrach, z czego pierwsza to 1

Post autor: ksisquare »

dacie jeszcze jakiegoś kopa żeby zrozumieć?
Ert
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 29 kwie 2012, o 14:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Potęga dwójki o stu cyfrach, z czego pierwsza to 1

Post autor: Ert »

Wskazówka okazała się niewystarczająca, nie mam pomysłu.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Potęga dwójki o stu cyfrach, z czego pierwsza to 1

Post autor: smigol »

...Wtedy \(\displaystyle{ 2 \cdot 2^n}\) jest liczbą z przedziału...
ODPOWIEDZ