Witam, mam problem z wykazaniem jednej własności. Postaram się opisać:
Załóżmy, że dowolna liczba całkowita dodatnia \(\displaystyle{ n}\) jest reprezentowana w systemie o podstawie \(\displaystyle{ k > 1}\) w następujący sposób:
\(\displaystyle{ n = a_{s}k^{s} + a_{s-1}k^{s-1} + ... + a_{0}}\) , gdzie oczywiście \(\displaystyle{ a_{i} \ge 0}\), \(\displaystyle{ a_{i} < k}\), \(\displaystyle{ a_{s} \neq 0}\)
Należy udowodnić nierówność:
\(\displaystyle{ 0 < n \le k^{s+1} - 1}\)
Wskazówka jest taka aby skorzystać z własności(którą zresztą można łatwo dowieść przez indukcję matematyczną):
\(\displaystyle{ k^{n} > n}\) dla \(\displaystyle{ k > 1}\) oczywiście.
Czy ktoś ma pomysł jak to udowodnić? Chyba czegoś tu nie potrafię zauważyć. Będę wdzięczny za pomoc .
Pozdrawiam.
Wykaż nierówność
- dwukwiat15
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krobia
- Podziękował: 42 razy
Wykaż nierówność
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, o 20:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wykaż nierówność
Ja bym to zrobił tak. Z założenia.
\(\displaystyle{ \forall\ i\qquad a_i\leq k-1}\)
Zatem
\(\displaystyle{ n\leq (k-1)(k^s+k^{s-1}+\ldots +k+1)=(k-1)\frac{1-k^{s+1}}{1-k}=k^{s+1}-1}\)
\(\displaystyle{ \forall\ i\qquad a_i\leq k-1}\)
Zatem
\(\displaystyle{ n\leq (k-1)(k^s+k^{s-1}+\ldots +k+1)=(k-1)\frac{1-k^{s+1}}{1-k}=k^{s+1}-1}\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, o 19:14 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
- dwukwiat15
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krobia
- Podziękował: 42 razy
Wykaż nierówność
Dzięki. Przeczytałem chwilę twój post i już widzę, że to oczywiste
Tylko mała uwaga \(\displaystyle{ a_{i} \le k}\) bym poprawił na \(\displaystyle{ a_{i} < k}\) ale to tam zakładam, że przez przypadek się pomyliłeś
Tylko mała uwaga \(\displaystyle{ a_{i} \le k}\) bym poprawił na \(\displaystyle{ a_{i} < k}\) ale to tam zakładam, że przez przypadek się pomyliłeś
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wykaż nierówność
Racja racja.
Albo \(\displaystyle{ a_i<k}\), albo \(\displaystyle{ a_i\leq k-1}\). Obie wersje są poprawne, a ja korzystam z tej drugiej.
Albo \(\displaystyle{ a_i<k}\), albo \(\displaystyle{ a_i\leq k-1}\). Obie wersje są poprawne, a ja korzystam z tej drugiej.
- dwukwiat15
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krobia
- Podziękował: 42 razy
Wykaż nierówność
No spoko. Zapomniałem jeszcze o jednej rzeczy i się pomyliłem. Powinienem napisać, że trzeba skorzystać z twierdzenia: \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{s} k^{s} = 1 + k + k^{2} + ... + k^{s} = \frac{k^{s+1}-1}{k-1}}\) ,którego użyłeś. Z tego to już jasno widać o co chodzi