Wykaż podzielność liczb.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Agnieszka2096
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 7 gru 2012, o 18:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy

Wykaż podzielność liczb.

Post autor: Agnieszka2096 »

Wykaż, że:

\(\displaystyle{ 39 | 4 ^{12} - 1}\)

Dziękuję
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Wykaż podzielność liczb.

Post autor: jarek4700 »

\(\displaystyle{ 4^{12}-1 = (4^{6} + 1)(4^{6} - 1) = (4^{6} + 1)(4^{3} + 1)(4^{3} - 1)}\)
Agnieszka2096
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 7 gru 2012, o 18:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy

Wykaż podzielność liczb.

Post autor: Agnieszka2096 »

Tyle ?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wykaż podzielność liczb.

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ 4^6-1=4095=105\cdot 39}\)
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Wykaż podzielność liczb.

Post autor: jarek4700 »

Nie trzeba aż tak się męczyć. Wystarczy że \(\displaystyle{ (4^{3}+1) = 65}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 13}\) zaś \(\displaystyle{ (4^{3} - 1) = 63}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 3}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wykaż podzielność liczb.

Post autor: yorgin »

Wcale się nie zmęczyłem

W zasadzie nie widzę powodu do odrzucenia jakiegokolwiek rozwiązania.
Agnieszka2096
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 7 gru 2012, o 18:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy

Wykaż podzielność liczb.

Post autor: Agnieszka2096 »

Dziękuję
ODPOWIEDZ