Wykaż podzielność liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Wykaż podzielność liczby
Witam.
Jestem dosyć zielony w tego typu zadaniach, więc jeśli ktoś mógłby dogłębnie mi wytłumaczyć jak rozwiązywać tego typu zadania to byłbym wdzięczny.
Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczba \(\displaystyle{ n^{7}-n}\) jest podzielna przez 7.
Wyrażenie \(\displaystyle{ n^{7}-n}\) rozbiłem za pomocą wzorów skróconego mnożenia na:
\(\displaystyle{ n\left( n^{3}-1\right)\left( n^{3}+1\right)}\)
następnie, znów skorzystałem z wzorów skróconego mnożenia i doszedłem do:
\(\displaystyle{ n\left( n+1\right)\left( n-1\right)\left( n^{2}-n+1\right)\left( n^{2}+n+1\right)}\)
dalszego pomysłu nie mam,
z góry dziękuję za pomoc,
Dee
Jestem dosyć zielony w tego typu zadaniach, więc jeśli ktoś mógłby dogłębnie mi wytłumaczyć jak rozwiązywać tego typu zadania to byłbym wdzięczny.
Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczba \(\displaystyle{ n^{7}-n}\) jest podzielna przez 7.
Wyrażenie \(\displaystyle{ n^{7}-n}\) rozbiłem za pomocą wzorów skróconego mnożenia na:
\(\displaystyle{ n\left( n^{3}-1\right)\left( n^{3}+1\right)}\)
następnie, znów skorzystałem z wzorów skróconego mnożenia i doszedłem do:
\(\displaystyle{ n\left( n+1\right)\left( n-1\right)\left( n^{2}-n+1\right)\left( n^{2}+n+1\right)}\)
dalszego pomysłu nie mam,
z góry dziękuję za pomoc,
Dee
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Wykaż podzielność liczby
Rozważ kolejne możliwe reszty przy dzieleniu przez siedem. Jeśli \(\displaystyle{ n}\) daje resztę zero, to jest podzielny, więc i iloczyn jest podzielny. Jeśli daje resztę jeden, to wtedy podzielne jest \(\displaystyle{ n-1}\). Jeśli resztę dwa, to podzielne jest \(\displaystyle{ n^2 + n + 1}\) itd.
Można też od razu to zatłuc małym twierdzeniem Fermata.
Można też od razu to zatłuc małym twierdzeniem Fermata.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 16 mar 2012, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gfc
- Pomógł: 4 razy
Wykaż podzielność liczby
Posłuż się małym twierdzeniem Fermata, a jeśli nie możesz z niego skorzystać, to popatrz na jego dowód - z pewnością Ci wiele ułatwi.
@edit znowu mnie wyprzedzają umysły wredne! :C
@edit znowu mnie wyprzedzają umysły wredne! :C
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Wykaż podzielność liczby
Nie mogę posłużyć się małym twierdzeniem Fermata,
Althorion, czy mógłbyś zacząć chociaż jak miałbym to rozpisywać?
Althorion, czy mógłbyś zacząć chociaż jak miałbym to rozpisywać?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Wykaż podzielność liczby
Dodanie lub odjęcie \(\displaystyle{ 7}\) nie wpływa na podzielność przez \(\displaystyle{ 7}\), więc weźmy:
\(\displaystyle{ (n-1)n(n+1)(n^2-n+1-7)(n^2+n+1-7)=\\\\=(n-1)n(n+1)(n^2-n-6)(n^2+n-6)=(n-3)(n-2)(n-1)n(n+1)(n+2)(n+3)}\)
i mamy iloczyn siedmiu kolejnych liczb, więc jedna dzieli się przez \(\displaystyle{ 7}\)
\(\displaystyle{ (n-1)n(n+1)(n^2-n+1-7)(n^2+n+1-7)=\\\\=(n-1)n(n+1)(n^2-n-6)(n^2+n-6)=(n-3)(n-2)(n-1)n(n+1)(n+2)(n+3)}\)
i mamy iloczyn siedmiu kolejnych liczb, więc jedna dzieli się przez \(\displaystyle{ 7}\)
- kominkowa
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań, Wlkp
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 14 razy
Wykaż podzielność liczby
Indukcja. Zakładam, że \(\displaystyle{ 7|(k^{7}-k)}\). I wtedy dalej dla \(\displaystyle{ k+1}\). Right?
Ostatnio zmieniony 18 lut 2013, o 18:28 przez kominkowa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Wykaż podzielność liczby
Dlaczego odjąłeś 7 tylko od dwóch ostatnich nawiasów?octahedron pisze:Dodanie lub odjęcie \(\displaystyle{ 7}\) nie wpływa na podzielność przez \(\displaystyle{ 7}\), więc weźmy:
\(\displaystyle{ (n-1)n(n+1)(n^2-n+1-7)(n^2+n+1-7)=\\\\=(n-1)n(n+1)(n^2-n-6)(n^2+n-6)=(n-3)(n-2)(n-1)n(n+1)(n+2)(n+3)}\)
i mamy iloczyn siedmiu kolejnych liczb, więc jedna dzieli się przez \(\displaystyle{ 7}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Wykaż podzielność liczby
Bo nie muszę od wszystkich. Badam tylko podzielność, a ta się nie zmieni, jeśli do dowolnych czynników dodam lub odejmę wielokrotność \(\displaystyle{ 7}\).