Liczba wymierna a suma kwadratów

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
zyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 lut 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy

Liczba wymierna a suma kwadratów

Post autor: zyd »

Wykaż, że jeżeli dodatnia liczba wymierna jest sumą kwadratów sześciu liczb wymiernych, to również odwrotność tej liczby jest sumą kwadratów sześciu liczb wymiernych.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2013, o 23:02 przez Sylwek, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Przywrócenie poprzedniej wersji wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Liczba wymierna a suma kwadratów

Post autor: Zordon »

Każda liczba wymierna jest sumą 4 kwadratów liczb wymiernych (wynika z tw. Lagrange'a o 4 kwadratach). Z tego wynika to trywialnie ;)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Liczba wymierna a suma kwadratów

Post autor: Sylwek »

A elementarnie można tak: \(\displaystyle{ a=w_1^2+\ldots+w_6^2}\) daje \(\displaystyle{ \frac{1}{a}=\frac{a}{a^2}=\frac{w_1^2+\ldots+w_6^2}{a^2}=\left(\frac{w_1}{a}\right)^2+\ldots+\left(\frac{w_6}{a}\right)^2}\).
zyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 lut 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy

Liczba wymierna a suma kwadratów

Post autor: zyd »

Hmm. A moglibyście jaśniej? :p
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Liczba wymierna a suma kwadratów

Post autor: Sylwek »

A co jest niejasnego w moim poprzednim poście? Jak sądzisz, co to są \(\displaystyle{ w_i}\)? I jaki to ma związek z założeniami i tezą?
zyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 lut 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy

Liczba wymierna a suma kwadratów

Post autor: zyd »

Z drugiej strony, masz rację, jak tak bliżej się temu przyjrzałem to wszystko jasne:p.
ODPOWIEDZ