Rozwiązać układ równań

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
zyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 lut 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy

Rozwiązać układ równań

Post autor: zyd »

Wyznacz liczby naturalne \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) spełniające jednocześnie warunki:
\(\displaystyle{ 5a+6b=2013}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{a}{b}+\frac{a+1}{b+1}+\frac{a+2}{b+2}+...+\frac{a+2012}{b+2012}=2013}\).
Ostatnio zmieniony 12 lut 2013, o 22:57 przez Sylwek, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Przywrócenie poprzedniej wersji wiadomości.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Rozwiązać układ równań

Post autor: Vax »

Jeżeli \(\displaystyle{ a<b}\) to \(\displaystyle{ 2013 = \frac{a}{b}+\frac{a+1}{b+1}+..+\frac{a+2012}{b+2012} < 1+1+1+...+1 = 2013}\) sprzeczność, analogicznie nie może być \(\displaystyle{ a>b}\), więc \(\displaystyle{ a=b}\) i z warunku \(\displaystyle{ 5a+6b=2013}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ a=b=183}\)
zyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 lut 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy

Rozwiązać układ równań

Post autor: zyd »

A co z przypadkiem \(\displaystyle{ a >b}\)?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Rozwiązać układ równań

Post autor: Vax »

Analogicznie, tylko nierówności w drugą stronę, jeżeli \(\displaystyle{ a>b}\) to:

\(\displaystyle{ 2013 = \frac{a}{b}+\frac{a+1}{b+1}+...+\frac{a+2012}{b+2012} > 1+1+...+1 = 2013}\) sprzeczność.
zyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 lut 2013, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy

Rozwiązać układ równań

Post autor: zyd »

Racja:)
ODPOWIEDZ