Witam,
zwracam się z gorącą prośbą aby ktoś pomógł mi obliczyć niewiadomą z tego równania:
\(\displaystyle{ 17 \cdot d \pmod{3120} \equiv 1}\)
W miarę możliwości prosiłbym też o tzw. "łopatologiczne" wytłumaczenie co, z czego, gdzie i jak.
Z góry dziękuję,
zander
modulo z niewiadomą
modulo z niewiadomą
Ostatnio zmieniony 29 sty 2013, o 11:25 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
modulo z niewiadomą
\(\displaystyle{ \blue 17 \cdot d \pmod{3120} \equiv 1}\)
\(\displaystyle{ 17\cdot d=k\cdot 3120+1\ \ \ -}\) gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest dowolną liczbą całkowitą (dodatnią lub ujemną)
\(\displaystyle{ d=\frac{k\cdot3120+1}{17}}\)
\(\displaystyle{ 17\cdot d=k\cdot 3120+1\ \ \ -}\) gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest dowolną liczbą całkowitą (dodatnią lub ujemną)
\(\displaystyle{ d=\frac{k\cdot3120+1}{17}}\)
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
modulo z niewiadomą
Nie wiem dlaczego odrzuciłaś \(\displaystyle{ k=0}\), a zostawiłaś dodatnie i ujemne. Ponadto, a raczej przede wszystkim \(\displaystyle{ d}\) powinno być całkowite, a u Ciebie wystarczy położyć \(\displaystyle{ k=1}\), by przekonać się, że nie jest. Trzeba by rozstrzygnąć dla jakich \(\displaystyle{ k}\):
\(\displaystyle{ k \cdot 3120 \equiv -1 \pmod{17}}\), co jest po prostu inaczej zapisaną treścią zadania i rozwiązanie tego twoją metodą spowodowałoby powrót do wyjściowego równania.
\(\displaystyle{ k \cdot 3120 \equiv -1 \pmod{17}}\), co jest po prostu inaczej zapisaną treścią zadania i rozwiązanie tego twoją metodą spowodowałoby powrót do wyjściowego równania.
modulo z niewiadomą
Dziękuję za odpowiedź, ale niestety nic mi to nie daje. A to dlatego, że z mojego punktu widzenia (człowieka którego piętą achillesową jest matematyka), aby obliczyć niewiadomą \(\displaystyle{ d}\) potrzebna jest mi niewiadoma \(\displaystyle{ k}\). Dodam jeszcze, że w zadaniu które próbuję rozwiązać z waszą pomocą \(\displaystyle{ d = 2753}\). Natomiast nie jest podana metoda jego obliczenia, a to jest mi potrzebne.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
modulo z niewiadomą
\(\displaystyle{ 17d-3120k =1}\), a ponieważ \(\displaystyle{ \nwd \left(17, \ 3120 \right)=1}\), to można skorzystać tutaj z rozszerzonego algorytmu Euklidesa.
modulo z niewiadomą
Coś przeczuwałem, że pojawi się tu właśnie rozszerzony algorytm Euklidesa. Problem w tym, że absolutnie nie mam pojęcia jak ten algorytm wykorzystać.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
modulo z niewiadomą
A czy informacje z wiki, bądź Googla nie wystarczą? Jak nie, to proszę tutaj zapisać obliczenie \(\displaystyle{ nwd}\) za pomocą algorytmu.