Układy kongruencji
- blackbird936
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 53 razy
Układy kongruencji
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\equiv 4 \pmod{5} \\
x\equiv 1 \pmod{12}\\
x\equiv 7 \pmod{14} \end{cases}}\)
Wiem jak to się robi, ale mam pytanie odnośnie tego, czy jak przy mod nie ma liczby pierwszej to rozwiązuje się tak samo jak z liczbami pierwszymi ?
x\equiv 1 \pmod{12}\\
x\equiv 7 \pmod{14} \end{cases}}\)
Wiem jak to się robi, ale mam pytanie odnośnie tego, czy jak przy mod nie ma liczby pierwszej to rozwiązuje się tak samo jak z liczbami pierwszymi ?
- blackbird936
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 53 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Układy kongruencji
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=4(\mod 5) \\ x=1( \mod 2) \\ x=1( \mod 3) \\ x=0( \mod 7) \end{cases}}\)
Rozwiązanie : \(\displaystyle{ 210c + 49}\)
Jak to możliwe, skoro nie jest to rozwiązaniem tego wyjściowego układu?
Wyjściowy układ ma rozwiązanie : \(\displaystyle{ 420c + 49}\)
I rozwiązanie tego równoważnego, nie pasuje do wyjściowego (tylko w pierwszy przypadku, którego nie rozbijaliśmy).
Rozwiązanie : \(\displaystyle{ 210c + 49}\)
Jak to możliwe, skoro nie jest to rozwiązaniem tego wyjściowego układu?
Wyjściowy układ ma rozwiązanie : \(\displaystyle{ 420c + 49}\)
I rozwiązanie tego równoważnego, nie pasuje do wyjściowego (tylko w pierwszy przypadku, którego nie rozbijaliśmy).
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Układy kongruencji
O dziękuję.
A co do pytania , jak się to robi :
mając : \(\displaystyle{ x=1 (\mod 12)}\)
rozbijasz \(\displaystyle{ 12}\) na czynniki pierwsze \(\displaystyle{ = 2^2 \cdot 3 = 4 \cdot 3}\)
i podstawiasz te liczby mod modulo.
\(\displaystyle{ x=1 (\mod 4) \\
x=1(\mod 3)}\)
A co do pytania , jak się to robi :
mając : \(\displaystyle{ x=1 (\mod 12)}\)
rozbijasz \(\displaystyle{ 12}\) na czynniki pierwsze \(\displaystyle{ = 2^2 \cdot 3 = 4 \cdot 3}\)
i podstawiasz te liczby mod modulo.
\(\displaystyle{ x=1 (\mod 4) \\
x=1(\mod 3)}\)
- blackbird936
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 53 razy
Układy kongruencji
Dzięki ogromne!
-- 27 sty 2013, o 12:11 --
Też mi wyszło \(\displaystyle{ 420c + 49}\)
Ale mam pytanie, bo korzystając z tego wzoru:
\(\displaystyle{ x\equiv7\pmod{14}}\)
Powinno wyglądać tak? :
\(\displaystyle{ x\equiv0\pmod{7} \\
x\equiv1\pmod{2}}\)
??
I w sumie całe :
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\equiv4\pmod{5} \\ x\equiv1\pmod{4} \\ x\equiv1\pmod{3} \\ x\equiv0\pmod{7} \\ x\equiv1\pmod{2} \end{cases}}\)
wtedy byłby inny wynik
-- 27 sty 2013, o 12:17 --
A coś takiego? :
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\equiv1\pmod{25} \\ x\equiv2\pmod{4} \\ x\equiv3\pmod{7} \\ x\equiv4\pmod{9} \end{cases}}\)
Powinno wyglądać tak: ?
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\equiv1\pmod{5} \\ x\equiv1\pmod{2} \\ x\equiv3\pmod{7} \\ x\equiv2\pmod{3} \end{cases}}\)-- 27 sty 2013, o 12:22 --tutaj byłby wynik: \(\displaystyle{ X= 210d +101}\)
-- 27 sty 2013, o 12:11 --
Hejmyszka9 pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases} x=4(\mod 5) \\ x=1( \mod 2) \\ x=1( \mod 3) \\ x=0( \mod 7) \end{cases}}\)
Rozwiązanie : \(\displaystyle{ 210c + 49}\)
Jak to możliwe, skoro nie jest to rozwiązaniem tego wyjściowego układu?
Wyjściowy układ ma rozwiązanie : \(\displaystyle{ 420c + 49}\)
I rozwiązanie tego równoważnego, nie pasuje do wyjściowego (tylko w pierwszy przypadku, którego nie rozbijaliśmy).
Też mi wyszło \(\displaystyle{ 420c + 49}\)
Ale mam pytanie, bo korzystając z tego wzoru:
To:Ponewor pisze:\(\displaystyle{ a \equiv b \pmod{c} \wedge d|c \Rightarrow a \equiv b \pmod{d}}\)
\(\displaystyle{ x\equiv7\pmod{14}}\)
Powinno wyglądać tak? :
\(\displaystyle{ x\equiv0\pmod{7} \\
x\equiv1\pmod{2}}\)
??
I w sumie całe :
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\equiv4\pmod{5} \\ x\equiv1\pmod{4} \\ x\equiv1\pmod{3} \\ x\equiv0\pmod{7} \\ x\equiv1\pmod{2} \end{cases}}\)
wtedy byłby inny wynik
-- 27 sty 2013, o 12:17 --
A coś takiego? :
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\equiv1\pmod{25} \\ x\equiv2\pmod{4} \\ x\equiv3\pmod{7} \\ x\equiv4\pmod{9} \end{cases}}\)
Powinno wyglądać tak: ?
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\equiv1\pmod{5} \\ x\equiv1\pmod{2} \\ x\equiv3\pmod{7} \\ x\equiv2\pmod{3} \end{cases}}\)-- 27 sty 2013, o 12:22 --tutaj byłby wynik: \(\displaystyle{ X= 210d +101}\)
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Układy kongruencji
Nie powinien wyjść inny. Pokaż jak rachujesz.blackbird936 pisze:I w sumie całe :
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\equiv4\pmod{5} \\ x\equiv1\pmod{4} \\ x\equiv1\pmod{3} \\ x\equiv0\pmod{7} \\ x\equiv1\pmod{2} \end{cases}}\)
wtedy byłby inny wynik
A po co przekształcać jak w wyjściowym układzie masz liczby względnie pierwsze? Zresztą jedno z przekształceń jest nieprawdziwe, no i te układy nie są równoważne.blackbird936 pisze: A coś takiego? :
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\equiv1\pmod{25} \\ x\equiv2\pmod{4} \\ x\equiv3\pmod{7} \\ x\equiv4\pmod{9} \end{cases}}\)
Powinno wyglądać tak: ?
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\equiv1\pmod{5} \\ x\equiv1\pmod{2} \\ x\equiv3\pmod{7} \\ x\equiv2\pmod{3} \end{cases}}\)
- blackbird936
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 53 razy
Układy kongruencji
Aha, pomyliłam się, ten sam wynik
Do tego drugiego:
Więc jeśli liczby przy modulo są względnie pierwsze, to zostawiam i nic nie kombinuje z przekształceniami,
A równoważne kiedy jest?
Do tego drugiego:
Więc jeśli liczby przy modulo są względnie pierwsze, to zostawiam i nic nie kombinuje z przekształceniami,
A równoważne kiedy jest?
Układy kongruencji
1. w tym pierwszych przykłądzie wyszło mi \(\displaystyle{ 420w+49}\) i tu kongruencja z \(\displaystyle{ 1 \pmod{2}}\) to znaczy ze nic juz sie z tym nie dzieje?
-- 27 sty 2013, o 18:27 --
2. co do drugiego przykładu blackbird skonczyło się na \(\displaystyle{ 6300w+3626}\) ale obawiam sie ze cos tam jest nie tak :/
3. a w przypadku układu
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x\equiv 7\pmod{10}\\2x \equiv 5 \pmod{15}\end{cases}}\)
zamieniam na
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x \equiv 7\pmod{5} \\ 3x \equiv 7 \pmod{2}\\2x\equiv 5 \pmod{3}\\2x \equiv 5 \pmod{5}\end{cases}}\) ?
-- 27 sty 2013, o 23:44 --
parami wzglednie pierwsze...
ale 4 i 2 nie są względnie pierwsze-- 28 sty 2013, o 13:24 --mogę dopytać?
dobrze jest zamieniony ten układ z 3x i 2x?
-- 27 sty 2013, o 18:27 --
2. co do drugiego przykładu blackbird skonczyło się na \(\displaystyle{ 6300w+3626}\) ale obawiam sie ze cos tam jest nie tak :/
3. a w przypadku układu
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x\equiv 7\pmod{10}\\2x \equiv 5 \pmod{15}\end{cases}}\)
zamieniam na
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x \equiv 7\pmod{5} \\ 3x \equiv 7 \pmod{2}\\2x\equiv 5 \pmod{3}\\2x \equiv 5 \pmod{5}\end{cases}}\) ?
-- 27 sty 2013, o 23:44 --
blackbird936 pisze:Dzięki ogromne!
-- 27 sty 2013, o 12:11 --
Hejmyszka9 pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases} x=4(\mod 5) \\ x=1( \mod 2) \\ x=1( \mod 3) \\ x=0( \mod 7) \end{cases}}\)
Rozwiązanie : \(\displaystyle{ 210c + 49}\)
Jak to możliwe, skoro nie jest to rozwiązaniem tego wyjściowego układu?
Wyjściowy układ ma rozwiązanie : \(\displaystyle{ 420c + 49}\)
I rozwiązanie tego równoważnego, nie pasuje do wyjściowego (tylko w pierwszy przypadku, którego nie rozbijaliśmy).
Też mi wyszło \(\displaystyle{ 420c + 49}\)
Ale mam pytanie, bo korzystając z tego wzoru:
To:Ponewor pisze:\(\displaystyle{ a \equiv b \pmod{c} \wedge d|c \Rightarrow a \equiv b \pmod{d}}\)
\(\displaystyle{ x\equiv7\pmod{14}}\)
Powinno wyglądać tak? :
\(\displaystyle{ x\equiv0\pmod{7} \\
x\equiv1\pmod{2}}\)
??
I w sumie całe :
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\equiv4\pmod{5} \\ x\equiv1\pmod{4} \\ x\equiv1\pmod{3} \\ x\equiv0\pmod{7} \\ x\equiv1\pmod{2} \end{cases}}\)
parami wzglednie pierwsze...
ale 4 i 2 nie są względnie pierwsze-- 28 sty 2013, o 13:24 --mogę dopytać?
dobrze jest zamieniony ten układ z 3x i 2x?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, o 18:50 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj \equiv i \pmod{}.
Powód: Używaj \equiv i \pmod{}.