\(\displaystyle{ 8^{1786}}\)
Mam podać dwie ostatnie cyfry.
Mi wyszło \(\displaystyle{ 64}\)
Dobrze?
dwie ostatnie cyfry
- blackbird936
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 53 razy
- blackbird936
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 53 razy
dwie ostatnie cyfry
To jest źle
Ale przyrównuje się to do \(\displaystyle{ \mod 100}\) i trzeba poprzekształcać. Przydatny jest wzór : \(\displaystyle{ a ^{ \phi (n)} \equiv 1 \pmod{n}}\)
Ale przyrównuje się to do \(\displaystyle{ \mod 100}\) i trzeba poprzekształcać. Przydatny jest wzór : \(\displaystyle{ a ^{ \phi (n)} \equiv 1 \pmod{n}}\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2013, o 11:25 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
dwie ostatnie cyfry
Można np takblackbird936 pisze:\(\displaystyle{ 8^{1786}}\)
Mam podać dwie ostatnie cyfry.
Mi wyszło \(\displaystyle{ 64}\)
Dobrze?
8^1786=2^5358
w kolejnych potęgach dwójki, dla dwóch ostatnich cyfr jest powtarzający się cykl - poczynając np. od 2^2
04;08;16;32;64;28;56;12;24;48;96;92;84;68;36;72;44;88;76;52 i dalej 04;08 itd.
5358 mod 20 = 18
2^18 = 262144
Zatem wartość 64 jest błędna. Winno być 44!