reszta kwadratowa

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
milmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 11 lut 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

reszta kwadratowa

Post autor: milmi »

Wyznacz wszystkie liczby pierwsze \(\displaystyle{ p<50}\) takie że \(\displaystyle{ 6}\) jest resztą kwadratową modulo p.
Proszę o szybciutkie i pełne rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2013, o 22:16 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

reszta kwadratowa

Post autor: Zordon »

A ja proszę o kakao i talerz ciastek.
milmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 11 lut 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

reszta kwadratowa

Post autor: milmi »

Jaki milutki! Jak nie chcesz pomóc, to lepiej nie wkurzaj innych!
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

reszta kwadratowa

Post autor: Vardamir »

milmi pisze:Jaki milutki! Jak nie chcesz pomóc, to lepiej nie wkurzaj innych!
A jeśli Ty chcesz otrzymać pomoc to wykaż trochę chęci. Pokaż do czego doszedłeś i gdzie pojawia się problem. Nie możesz wymagać od innych, aby wykonali za Ciebie całą pracę.
milmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 11 lut 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

reszta kwadratowa

Post autor: milmi »

Jak bym do czegoś doszedł to bym napisał. A ja proszę o rozwiązanie w całości zadania, bo nie wiem nawet od czego zacząć. Widocznie to jest nie zrozumiałe.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

reszta kwadratowa

Post autor: smigol »

W takim razie pewnie przyjdzie Ci długo poczekać.
milmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 11 lut 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

reszta kwadratowa

Post autor: milmi »

Same zarozumiałe ważniaki. Jeden drugiego broni i każdy korki oferuje żeby tylko mu zapłacić za rozwiązanie. Fuj! Pogratulować!
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

reszta kwadratowa

Post autor: smigol »

To nie o to chodzi. Chodzi przede wszystkim o:
Jaki milutki! Jak nie chcesz pomóc, to lepiej nie wkurzaj innych!
milmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 11 lut 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

reszta kwadratowa

Post autor: milmi »

A to przeczytaj co było wcześniej napisane. I zrozumiesz dlaczego tak odpisałem. Ktoś prosi o rozwiązanie zadania a jeden z drugim się wygłupiają i ironicznie o ciastkach mówią, do tego inni się wtrącają zamiast coś pomóc.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

reszta kwadratowa

Post autor: Althorion »

Oczekujesz że ktoś za darmo wykona za Ciebie Twoją pracę. Ludzie są na coś takiego wyczuleni i reagują tak jak zauważyłeś. Czym innym jest pomoc komuś w problemach, jeśli widać że ktoś potrzebuje porady, a czym innym gdy prosi o gotowca nie wykazując inicjatywy własnej. Bo Ty nie chcesz pomocy, Ty chcesz wyręczenia.
krzeslo789
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 14 sty 2013, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dom
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

reszta kwadratowa

Post autor: krzeslo789 »

Mam szybciutko:

kiedy:

\(\displaystyle{ ( \frac{6}{p})=6^{ \frac{p-1}{2} }=1 \mod p}\)

wystarczy sprawdzać teraz wszystkie \(\displaystyle{ p<50}\)

wyszło mi np. dla \(\displaystyle{ p=29, 43, 47}\)

Może coś przeoczyłem...

Byłem zrobiłem wyręczyłem...
ODPOWIEDZ