Silnia jako iloczyn kolejnych 3 liczb naturalnych
Silnia jako iloczyn kolejnych 3 liczb naturalnych
Proszę o pomoc!!! Jak pokazać czy, mając dane n, to czy liczbę n silnia (n!) można przedstawić jako iloczyn kolejnych trzech liczb naturalnych???
Ponieważ wątek został wygrzebany, pozwoliłem sobie zmienić temat na regulaminowy.
max
Ponieważ wątek został wygrzebany, pozwoliłem sobie zmienić temat na regulaminowy.
max
Ostatnio zmieniony 2 lip 2007, o 21:28 przez em3si, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 17 paź 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nikąd
- Podziękował: 7 razy
Silnia jako iloczyn kolejnych 3 liczb naturalnych
Nie wiem o co dokładnie chodzi, ale mam wrażenie że to będzie n(n-1)(n-2)!
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Silnia jako iloczyn kolejnych 3 liczb naturalnych
Jeśli \(\displaystyle{ n{\geqslant}3}\) to można.
np \(\displaystyle{ 6!=(1{\cdot}2){\cdot}(3{\cdot}4){\cdot}(5{\cdot}6)=2{\cdot}12{\cdot}30}\)
np \(\displaystyle{ 6!=(1{\cdot}2){\cdot}(3{\cdot}4){\cdot}(5{\cdot}6)=2{\cdot}12{\cdot}30}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
- PFloyd
- Użytkownik
- Posty: 620
- Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 122 razy
Silnia jako iloczyn kolejnych 3 liczb naturalnych
chodzi Ci o warunek konieczny dla n aby się dało przedstwić za pomocą iloczynu trzech kolejnych l. naturalnych? Czy o co? Bo napewno nie będzie to możliwe dla każdego n
Silnia jako iloczyn kolejnych 3 liczb naturalnych
Dokładnie o taki warunek mi chodzi! To oczywiste, że dla każdego n to nie zajdzie!
[ Dodano: 26 Marzec 2007, 18:58 ]
Czy ktoś potrafi rozwiązać ten problem???
[ Dodano: 26 Marzec 2007, 18:59 ]
Ponownie proszę o pomoc!
[ Dodano: 26 Marzec 2007, 18:58 ]
Czy ktoś potrafi rozwiązać ten problem???
[ Dodano: 26 Marzec 2007, 18:59 ]
Ponownie proszę o pomoc!
Silnia jako iloczyn kolejnych 3 liczb naturalnych
Wydaje mi się, że jedyną taką liczbą będzie 3, ponieważ 3!=1*2*3.
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
Silnia jako iloczyn kolejnych 3 liczb naturalnych
Tak nie moglo byc,ale mozna by tez tak:
Zauwaz, ze zachodzi nierownosc (nie znam dowodu)
\(\displaystyle{ [\sqrt[3]{n!}] ([\sqrt[3]{n!}]+1)([\sqrt[3]{n!}]+2) \geq n! >
([\sqrt[3]{n!}]-1) [\sqrt[3]{n!}]([\sqrt[3]{n!}]+1)}\)
Z lewej strony zachodzi równosc dla n=3,4,5,6
Zauwaz, ze zachodzi nierownosc (nie znam dowodu)
\(\displaystyle{ [\sqrt[3]{n!}] ([\sqrt[3]{n!}]+1)([\sqrt[3]{n!}]+2) \geq n! >
([\sqrt[3]{n!}]-1) [\sqrt[3]{n!}]([\sqrt[3]{n!}]+1)}\)
Z lewej strony zachodzi równosc dla n=3,4,5,6