dowód, że liczba kończy sie 6 zerami
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 1 sty 2013, o 18:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tijuana
- Podziękował: 3 razy
dowód, że liczba kończy sie 6 zerami
Liczba \(\displaystyle{ N=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot ... \cdot 25}\) jest iloczynem liczb naturalnych od 1 do 25. Udowodnij, że liczba \(\displaystyle{ N}\) w systemie dziesiętnym kończy się sześcioma zerami.
Coś z dwójkami i piątkami w rozkładzie na czynniki pierwsze, nie do końca to rozumiem. Proszę o wytłumaczenie, żebym na przyszłość umiała tego typu zadania, dzięki
Coś z dwójkami i piątkami w rozkładzie na czynniki pierwsze, nie do końca to rozumiem. Proszę o wytłumaczenie, żebym na przyszłość umiała tego typu zadania, dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
dowód, że liczba kończy sie 6 zerami
EDIT: ups spóźniłem się
Chcemy pokazać, że \(\displaystyle{ 10^{6}|25!}\) czyli \(\displaystyle{ 2^{6} \cdot 5^{6} | 25!}\). Zauważ, że z pewnością więcej dwójek dzieli \(\displaystyle{ 25!}\) niż piątek, bo co druga liczba dzieli się przez \(\displaystyle{ 2}\), a tylko co piąta przez \(\displaystyle{ 5}\). Wystarczy zatem wykazać, że \(\displaystyle{ 5^{6}|25!}\).
Chcemy pokazać, że \(\displaystyle{ 10^{6}|25!}\) czyli \(\displaystyle{ 2^{6} \cdot 5^{6} | 25!}\). Zauważ, że z pewnością więcej dwójek dzieli \(\displaystyle{ 25!}\) niż piątek, bo co druga liczba dzieli się przez \(\displaystyle{ 2}\), a tylko co piąta przez \(\displaystyle{ 5}\). Wystarczy zatem wykazać, że \(\displaystyle{ 5^{6}|25!}\).
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
dowód, że liczba kończy sie 6 zerami
Dla pełnej dokładności dobrze byłoby pokazać też, że \(\displaystyle{ 5^7}\) nie dzieli \(\displaystyle{ 25!}\).Ponewor pisze:Wystarczy zatem wykazać, że \(\displaystyle{ 5^{6}|25!}\).
JK
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
dowód, że liczba kończy sie 6 zerami
Liczba \(\displaystyle{ N}\) w systemie dziesiętnym kończy się sześcioma zerami.
Czy powyższe zdanie jest fałszywe, jeżeli liczba \(\displaystyle{ N}\) kończy się siedmioma zerami? Przecież jeśli kończy się siedmioma, to tym bardziej sześcioma.
Rozwiązanie ogólniejsze:
Czy powyższe zdanie jest fałszywe, jeżeli liczba \(\displaystyle{ N}\) kończy się siedmioma zerami? Przecież jeśli kończy się siedmioma, to tym bardziej sześcioma.
Rozwiązanie ogólniejsze:
Twierdzenie Dla każdej liczby pierwszej \(\displaystyle{ p}\) określamy funkcję
\(\displaystyle{ \alpha_p:\mathbb{N}\to \mathbb{N}\cup\{0\}:\quad \forall\, n\in\mathbb{N}\qquad \alpha_p(n)=k \quad \mathrm{gdy} \quad p^k|n\ \wedge\ p^{k+1}\nmid n.}\)
Wówczas
\(\displaystyle{ \forall\,n\in\mathbb{N}\ \forall\,p\in\mathbb{P}\qquad \alpha_p(n!)=\sum_{i=1}^\infty \left[\frac{n}{p^i}\right],}\)
gdzie \(\displaystyle{ [x]}\) oznacza największą liczbę całkowitą nieprzekraczającą \(\displaystyle{ x}\).
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
dowód, że liczba kończy sie 6 zerami
To jest kwestia dyskusyjna Na pytanie: "iloma zerami kończy się liczba \(\displaystyle{ 100000000}\)" prawdopodobnie odpowiesz \(\displaystyle{ 8}\).
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
dowód, że liczba kończy sie 6 zerami
Oczywiście nie jest fałszywe, tym niemniej nie od rzeczy jest przyjąć, że sformułowanie "kończy się sześcioma zerami" oznacza (w zamyśle zadającego zadanie) "kończy się dokładnie sześcioma zerami". Cóż z tego, że formalnie racja będzie po naszej stronie, czy nie wygodniej jest zrobić zadanie "z zapasem" niż dowodzić potem, że nasze rozwiązanie "podstawowe" jest wystarczające?Ponewor pisze:Liczba \(\displaystyle{ N}\) w systemie dziesiętnym kończy się sześcioma zerami.
Czy powyższe zdanie jest fałszywe, jeżeli liczba \(\displaystyle{ N}\) kończy się siedmioma zerami? Przecież jeśli kończy się siedmioma, to tym bardziej sześcioma.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 30 kwie 2010, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 2 razy
dowód, że liczba kończy sie 6 zerami
@Mały Offtop
@Ponewor
Twoje zacytowane twierdzenie widać jest skopiowane z jakiejś strony. Mógłbyś ją podać ? Ostatnio troche sie zainteresowalem kongruencją, liczbami pierwszymi i chialbym co nieco sie o nich dowiedziec.
@Topic
Dosyć łatwo widac ze ta liczba konczy sie 6 zerami jak sie wypisze te 25 liczb i zna ta wlasnosc z 2 i 5 ale to metoda chałupnicza i przy wiekszej silni czy tez innemu iloczynowi mało wygodna. Mimo wszystko przy 25 tutaj jeszcze się sprawdza.
@Ponewor
Twoje zacytowane twierdzenie widać jest skopiowane z jakiejś strony. Mógłbyś ją podać ? Ostatnio troche sie zainteresowalem kongruencją, liczbami pierwszymi i chialbym co nieco sie o nich dowiedziec.
@Topic
Dosyć łatwo widac ze ta liczba konczy sie 6 zerami jak sie wypisze te 25 liczb i zna ta wlasnosc z 2 i 5 ale to metoda chałupnicza i przy wiekszej silni czy tez innemu iloczynowi mało wygodna. Mimo wszystko przy 25 tutaj jeszcze się sprawdza.
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
dowód, że liczba kończy sie 6 zerami
Wygląda na skopiowane? Twierdzisz, że nie umiem tak ładnie redagować?
A poważne to treść skopiowana z naszego forum.
A poważne to treść skopiowana z naszego forum.
Ostatnio zmieniony 2 sty 2013, o 23:05 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
dowód, że liczba kończy sie 6 zerami
@okta90, ... i_pierwsze
Czemu mało wygodna? Przecież \(\displaystyle{ v_5(25!) = \sum_{i=1}^{\infty}\left\lfloor \frac{25}{5^i}\right\rfloor = \left\lfloor \frac{25}{5}\right\rfloor + \left\lfloor \frac{25}{25}\right\rfloor = 5+1 = 6}\)
Przy większym iloczynie obliczenia są równie proste..
Czemu mało wygodna? Przecież \(\displaystyle{ v_5(25!) = \sum_{i=1}^{\infty}\left\lfloor \frac{25}{5^i}\right\rfloor = \left\lfloor \frac{25}{5}\right\rfloor + \left\lfloor \frac{25}{25}\right\rfloor = 5+1 = 6}\)
Przy większym iloczynie obliczenia są równie proste..