równanie "z Fibonaccim"

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
theoldwest
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Great Plains
Podziękował: 86 razy

równanie "z Fibonaccim"

Post autor: theoldwest »

Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ a_{3p}a_{4q}a_{5r}=k!+24}\) (wyznaczając \(\displaystyle{ (p,q,r,k)}\) gdzie \(\displaystyle{ p,q,r,k}\) są naturalne dodatnie; \(\displaystyle{ a_{3p},a_{4q},a_{5r}}\) są wyrazami ciągu Fibonacciego)
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

równanie "z Fibonaccim"

Post autor: Ponewor »

\(\displaystyle{ k | n \Rightarrow a_{k}|a_{n}}\), a zatem \(\displaystyle{ 5|a_{5r}}\). Co można powiedzieć o podzielności przez \(\displaystyle{ 5}\) prawej strony?
theoldwest
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Great Plains
Podziękował: 86 razy

równanie "z Fibonaccim"

Post autor: theoldwest »

Czyli mamy tylko jedno rozwiązanie \(\displaystyle{ p=1,q=1,r=1,k=3}\), tak (numerujemy wyrazy ciągu od jedynki, wyrzucając zero z ciągu)?
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

równanie "z Fibonaccim"

Post autor: Ponewor »

Tak, zgadza się.
ODPOWIEDZ