Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
-
kordi1221
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 4 gru 2012, o 11:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 77 razy
Post
autor: kordi1221 »
Obliczyć NWD(\(\displaystyle{ 2^{63}-1, 2^{91}-1}\))
Pomoże ktoś? Z góry dzięki.
-
silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Post
autor: silicium2002 »
Zauważ, że \(\displaystyle{ 91-62 = 28}\) i że \(\displaystyle{ 7|28 \wedge 7/63}\) przyda też się \(\displaystyle{ 2^n = \sum_{i=1}^{n+1}2^i}\)
-
Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Post
autor: Vax »
Skorzystaj z faktu (możesz dowieść), że \(\displaystyle{ \NWD(a^m-1 \ , \ a^n-1) = a^{\NWD(m,n)}-1}\)
-
kordi1221
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 4 gru 2012, o 11:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 77 razy
Post
autor: kordi1221 »
Dzięki