Mam następujące pytanie odnośnie reszty z dzielenia dwóch liczb, które nie są względnie pierwsze.
Na przykład \(\displaystyle{ r_{35}(7^{320})}\) . Oczywiście znam Małe Twierdzenie Fermata i jego uogólnienie poprzez funkcję Eulera. Ale tutaj nie mają zastosowań.
Zauważyłem, że \(\displaystyle{ r_{35}(7^{320})=7\cdot r_{5}(7^{319})}\). Tylko dlaczego tak się dzieje? Zapewne jest jakieś proste uzasadnienie.
Reszta z dzielenia liczby nie są względnie pierwsze.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Reszta z dzielenia liczby nie są względnie pierwsze.
\(\displaystyle{ 7^{320}=35k+r}\) dla \(\displaystyle{ 0\leq r<35}\)
Lewa strona i \(\displaystyle{ 35k}\) sa podzielne przez \(\displaystyle{ 7}\) zatem \(\displaystyle{ r}\) jest postaci \(\displaystyle{ 7r'}\)
\(\displaystyle{ 7^{320}=35k+r=35k+7r'}\) dla \(\displaystyle{ 0\leq r'<5}\)
\(\displaystyle{ 7^{319}=5k+r'}\)
To takie elementarne wyprowadzenie, ale raczej tak nikt na to nie patrzy. Lepiej zapoznać się z teorią kongruencji modularnych, tam mamy w szczególności chińskie tw. o resztach, które wyjaśnia podobne zjawiska.
Lewa strona i \(\displaystyle{ 35k}\) sa podzielne przez \(\displaystyle{ 7}\) zatem \(\displaystyle{ r}\) jest postaci \(\displaystyle{ 7r'}\)
\(\displaystyle{ 7^{320}=35k+r=35k+7r'}\) dla \(\displaystyle{ 0\leq r'<5}\)
\(\displaystyle{ 7^{319}=5k+r'}\)
To takie elementarne wyprowadzenie, ale raczej tak nikt na to nie patrzy. Lepiej zapoznać się z teorią kongruencji modularnych, tam mamy w szczególności chińskie tw. o resztach, które wyjaśnia podobne zjawiska.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Reszta z dzielenia liczby nie są względnie pierwsze.
O coś takiego raczej chodzi.
Nie mieliśmy na wykładzie teorii kongruencji, ani chińskiego twierdzenia o resztach. A takie zadanie pojawiło się mimo to na liście zadań.
Nie mieliśmy na wykładzie teorii kongruencji, ani chińskiego twierdzenia o resztach. A takie zadanie pojawiło się mimo to na liście zadań.