równanie w liczbach całkowitych
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Great Plains
- Podziękował: 86 razy
równanie w liczbach całkowitych
Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ b^2-4ac=d^2}\) w liczbach całkowitych \(\displaystyle{ a,b,c,d}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Great Plains
- Podziękował: 86 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Great Plains
- Podziękował: 86 razy
równanie w liczbach całkowitych
Zauważyłem, ale nadal nie wiem co zrobić z tymi wzorami Viete'a? Poza tym nie musi dać się zapisać wzorów Viete'a dla naszych \(\displaystyle{ a,b,c}\)
-- 9 gru 2012, o 15:51 --
dla \(\displaystyle{ a \neq 0,b \ge 4ac}\)
\(\displaystyle{ \frac{-b+\sqrt{b^2-4ac}}{2a} \cdot \frac{-b-\sqrt{b^2-4ac}}{2a}=\frac{c}{a}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{-b+\sqrt{b^2-4ac}}{2a} + \frac{-b-\sqrt{b^2-4ac}}{2a}=\frac{-b}{a}}\)
\(\displaystyle{ b^2-4ac=d^2 \\ \left(\frac{b}{a}\right)^2-4 \cdot \frac{c}{a}=\left(\frac{d}{a}\right)^2}\)
Mam wstawić te powyższe wzory za \(\displaystyle{ \frac{b}{a}}\) i \(\displaystyle{ \frac{c}{a}}\)?
\(\displaystyle{ b^2-4ac=d^2 \\ \sqrt{b^2-4ac}=|d| \\ \frac{-b+\sqrt{b^2-4ac}}{2a}=\frac{|d|-b}{2a} \\ \frac{-b}{a}=\frac{|d|-b}{2a}+\frac{-b-\sqrt{b^2-4ac}}{2a}}\)
Napisałem kilka rzeczy, ale nie wiem co z tym zrobić.
-- 9 gru 2012, o 15:51 --
dla \(\displaystyle{ a \neq 0,b \ge 4ac}\)
\(\displaystyle{ \frac{-b+\sqrt{b^2-4ac}}{2a} \cdot \frac{-b-\sqrt{b^2-4ac}}{2a}=\frac{c}{a}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{-b+\sqrt{b^2-4ac}}{2a} + \frac{-b-\sqrt{b^2-4ac}}{2a}=\frac{-b}{a}}\)
\(\displaystyle{ b^2-4ac=d^2 \\ \left(\frac{b}{a}\right)^2-4 \cdot \frac{c}{a}=\left(\frac{d}{a}\right)^2}\)
Mam wstawić te powyższe wzory za \(\displaystyle{ \frac{b}{a}}\) i \(\displaystyle{ \frac{c}{a}}\)?
\(\displaystyle{ b^2-4ac=d^2 \\ \sqrt{b^2-4ac}=|d| \\ \frac{-b+\sqrt{b^2-4ac}}{2a}=\frac{|d|-b}{2a} \\ \frac{-b}{a}=\frac{|d|-b}{2a}+\frac{-b-\sqrt{b^2-4ac}}{2a}}\)
Napisałem kilka rzeczy, ale nie wiem co z tym zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 00:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 16 razy
równanie w liczbach całkowitych
Mamy dużo niewiadomych i wygląda na to, że trzeba tu rozważyć kilka przypadków szczególnych, na przykład takie:
\(\displaystyle{ 1) \ a=0 \vee c=0 \Rightarrow d= \pm |b|}\)
\(\displaystyle{ 2) \ b^2-4ac \ge 0 \Rightarrow c \ge \frac{b^2}{4a} \Leftrightarrow a \in \{-1,-2,...\}, d=...}\)
...
\(\displaystyle{ 1) \ a=0 \vee c=0 \Rightarrow d= \pm |b|}\)
\(\displaystyle{ 2) \ b^2-4ac \ge 0 \Rightarrow c \ge \frac{b^2}{4a} \Leftrightarrow a \in \{-1,-2,...\}, d=...}\)
...
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Great Plains
- Podziękował: 86 razy
równanie w liczbach całkowitych
Ponadto równanie to nie ma rozwiązań w liczbach nieparzystych, w liczbach pierwszych jedynym rozwiązaniem \(\displaystyle{ (a,b,c,d)}\) jest \(\displaystyle{ (5,2,2,3)}\), to nadal niewiele przybliża do rozwiązania.