Kongruencja modulo 19
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Kongruencja modulo 19
Tu masz fajną cechę przez 19:
Liczba jest podzielna przez 19, jeżeli liczba otrzymana po przekształceniach jest podzielna przez 19. Przekształcenia - należy odrzucić ostatnią cyfrę, do liczby dodać podwojoną odrzuconą cyfrę, następnie z otrzymaną sumą postępujemy analogicznie.
Przykład:
\(\displaystyle{ 8588}\)
\(\displaystyle{ 858 + 2 \cdot 8 = 858 + 16 = 874}\)
\(\displaystyle{ 87 + 2 \cdot 4 = 87 + 8 = 95}\)
\(\displaystyle{ 9 + 2 \cdot 5 = 9 + 10 = 19}\)
\(\displaystyle{ 19|8588}\)
bo
\(\displaystyle{ 19|19}\)
Można jeszcze liczyć:
\(\displaystyle{ 1/19}\)
i budować cechę na podstawie rozwinięcia tej liczby po przecinku, ale o tym wszędzie doczytasz-- 11 grudnia 2012, 01:28 --Pierwsza się sprawdza przy mniejszych liczbach a przy kolosach lepsza jest druga cecha
Liczba jest podzielna przez 19, jeżeli liczba otrzymana po przekształceniach jest podzielna przez 19. Przekształcenia - należy odrzucić ostatnią cyfrę, do liczby dodać podwojoną odrzuconą cyfrę, następnie z otrzymaną sumą postępujemy analogicznie.
Przykład:
\(\displaystyle{ 8588}\)
\(\displaystyle{ 858 + 2 \cdot 8 = 858 + 16 = 874}\)
\(\displaystyle{ 87 + 2 \cdot 4 = 87 + 8 = 95}\)
\(\displaystyle{ 9 + 2 \cdot 5 = 9 + 10 = 19}\)
\(\displaystyle{ 19|8588}\)
bo
\(\displaystyle{ 19|19}\)
Można jeszcze liczyć:
\(\displaystyle{ 1/19}\)
i budować cechę na podstawie rozwinięcia tej liczby po przecinku, ale o tym wszędzie doczytasz-- 11 grudnia 2012, 01:28 --Pierwsza się sprawdza przy mniejszych liczbach a przy kolosach lepsza jest druga cecha