równanie w całkowitych
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Great Plains
- Podziękował: 86 razy
równanie w całkowitych
Rozwiązać \(\displaystyle{ \frac{a}{b}+\frac{b}{c}+\frac{c}{a} = 1}\) w całkowitych różnych od zera.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
równanie w całkowitych
Z nierówności między średnimi :
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}+\frac{b}{c}+\frac{c}{a} \ge 3 \sqrt[3]{\frac{a}{b} \cdot \frac{b}{c} \cdot \frac{c}{a}}=3}\)
widzimy, że równanie nie ma rozwiązań takich, że wszystkie liczby są dodatnie.
Czyli co najmniej jedna jest ujemna. I patrzymy co się wtedy dzieje.
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}+\frac{b}{c}+\frac{c}{a} \ge 3 \sqrt[3]{\frac{a}{b} \cdot \frac{b}{c} \cdot \frac{c}{a}}=3}\)
widzimy, że równanie nie ma rozwiązań takich, że wszystkie liczby są dodatnie.
Czyli co najmniej jedna jest ujemna. I patrzymy co się wtedy dzieje.
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Great Plains
- Podziękował: 86 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 41 razy
równanie w całkowitych
Nie dubluj zadań.Vax pisze:Możemy założyć, że \(\displaystyle{ a,b,c}\) są parami względnie pierwsze (wszelkie możliwe wspólne dzielniki skracają nam się), równanie jest równoważne \(\displaystyle{ a^2c+b^2a+c^2b = abc}\), prawa strona dzieli się przez \(\displaystyle{ a}\), więc lewa również, czyli \(\displaystyle{ a \mid bc^2}\), ale \(\displaystyle{ (a,b) = (a,c) = 1}\) skąd \(\displaystyle{ |a| = 1}\), analogicznie \(\displaystyle{ |b|=|c|=1}\), czyli równanie przyjmuje postać \(\displaystyle{ a+b+c=abc}\), jeżeli wszystkie z a,b,c są dodatnie lub wszystkie są ujemne to \(\displaystyle{ |a+b+c| = 3}\) a \(\displaystyle{ |abc| = 1}\) sprzeczność. Jeżeli dokładnie jedna z \(\displaystyle{ a,b,c}\) jest ujemna, bso \(\displaystyle{ a=-1 \ , \ b=c=1}\) równanie przyjmuje postać \(\displaystyle{ 1 = -1}\) sprzeczność. Jeżeli dokładnie dwie z \(\displaystyle{ a,b,c}\) są ujemne, bso \(\displaystyle{ a=b=-1 \ , \ c=1}\) równanie przyjmuje postać \(\displaystyle{ -1=1}\) sprzeczność, więc dane równanie nie ma całkowitych rozwiązań.
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy