pierwiastek z n wymierny, nie naturalny

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
spzkasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 5 lut 2012, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 31 razy

pierwiastek z n wymierny, nie naturalny

Post autor: spzkasia »

Czy istnieje \(\displaystyle{ n \in\NN}\) takie, że \(\displaystyle{ \sqrt{n} \in\QQ \setminus \NN\ ?}\)
Ostatnio zmieniony 1 gru 2012, o 22:23 przez spzkasia, łącznie zmieniany 2 razy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

pierwiastek z n wymierny, nie naturalny

Post autor: Jan Kraszewski »

A tak ogólnie to o co chodzi? Może miało być \(\displaystyle{ \sqrt{n}\ ?}\)

JK
spzkasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 5 lut 2012, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 31 razy

pierwiastek z n wymierny, nie naturalny

Post autor: spzkasia »

Tak, właśnie, już poprawiam, dziękuję za spostrzeżenie:)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

pierwiastek z n wymierny, nie naturalny

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie istnieje.

JK
spzkasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 5 lut 2012, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 31 razy

pierwiastek z n wymierny, nie naturalny

Post autor: spzkasia »

Jak zapisać dowód? (Bo że to wynika z własności pierwiastka to chyba za mało).
Awatar użytkownika
bryk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 16 paź 2009, o 22:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

pierwiastek z n wymierny, nie naturalny

Post autor: bryk »

Skoro pierwiastek kwadratowy z n ma być wymierny, to\(\displaystyle{ n= \frac{p^{2}}{q^{2}}}\) i już widać, że \(\displaystyle{ q}\) dzieli\(\displaystyle{ p}\) a więc \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) jest też naturalne.
ODPOWIEDZ